Türkiye, senenin ilk çeyreğinde yüzde 4’lük büyüme kaydetti! OECD’nin en yüksek oranda büyüme kaydeden 2. ülkesi oldu!

Türkiye, OECD’nin en yüksek oranda büyümek kaydeden 2.ülkesi oldu! Türkiye 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 4’lük gelişme kaydetti! İşte merak edilenler!

Türkiye, senenin ilk çeyreğinde kaydettiği yüzde 4 oranındaki büyüme ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ülkeleri içinde en yüksek oranda büyüme kaydeden 2., G20’de de 3. ülke olmayı başarmış durumda. İşte açıklanan verilere göre ekonomik büyüme ve küçülme kaydeden ülkeler!

G20’DE 3. SIRAYA YÜKSELDİ

OECD ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yapılmış olan derlemeye göre, Türkiye, ocak mart döneminde sergilemiş olduğu performansla ekonomik büyümesini 11. çeyreğe taşımış durumda. Türkiye'nin yüzde 4 oranında büyüme rakamı diğer ülkelerle karşılaştırıldığı zaman, ülkenin AB ve OECD ülkeleri arasında 2., G20 ülkeler içinde ise 3. sıraya yükselmiş olduğu açığa çıktı. OECD ülkeleri içinde İrlanda, bu sene ocak ve mart döneminde geçen senenin aynı çeyreğine göre yüzde 6.4 büyümeyle 1. sırada yer aldı. İrlanda'yı ise yüzde 4 ile Türkiye, İsrail ve Kosta Rika, yüzde 3.8 oranıyla ise İspanya izledi.

AVRO BÖLGESİNDE EKONOMİK BÜYÜME

OECD ülke Ekonomilerinin 1. çeyrekte ortalama büyümesi yüzde 1.5 oranında tahmin ediliyor. Bahsi geçen dönemde ekonomik büyüme Avrupa Birliği’nde (AB) yüzde 1,2, Avro Bölgesi’nde ise yüzde 1.3 oranında gerçekleşti. OECD’de verisi Açıklanan ülkeler içinde Litvanya’nın yüzde eksi 3.6 ile ekonomisi en çok küçülen ülke olduğu açığa çıktı. Litvanya'ya ise eksi yüzde 0.7’yle Şili, eksi yüzde 0.5 ile Almanya takip etti.

G20’DE EN YÜKSEK BÜYÜME ORANI HANGİ ÜLKEDE?

İlk çeyrek büyüme verisi açıklanan G20 ülkeleri arasında da büyüme oranı en yüksek ülke yüzde 5 oranıyla Endonezya oldu. Endonezya'yı yüzde 4.5 oranıyla Çin, yüzde 4 oranıyla Türkiye, yüzde 3.9 oranıyla da Suudi Arabistan takip etti. Öte yandan, geçen sene şubat ayından bu yana Ukrayna ile savaş halinde olan Rusya’nın ekonomisi bu dönemde yüzde 1.9 oranında küçüldüğü açığa çıkmış oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri