İnsani Yardım

İnsani yardımlar, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak, sağlık hizmeti sağlamak, barınak ve gıda sağlamak gibi faaliyetleri kapsar.

İnsanlık tarihi boyunca doğal afetler, savaşlar, göçler ve diğer zorlu koşullar nedeniyle birçok insan acı çekmiştir. Bu durumlarda, insani yardım kuruluşları insanların acılarını hafifletmek için harekete geçerler. İnsani yardım, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak, sağlık hizmeti sağlamak, barınak ve gıda sağlamak gibi faaliyetleri kapsar. Bu yardımlar ise genellikle gönüllüler tarafından gerçekleştirilmektedir.

İnsani Yardım Kuruluşları

Dünya genelinde faaliyet gösteren ve yardıma muhtaç olan herkesin yanında yer alan insani yardım kuruluşları, hiçbir siyasi veya ideolojik bir amaç gütmeden faaliyetlerini gerçekleştirirler. Bahsedildiği üzere tamamen bağımsız ve tarafsız olarak hizmet veren bu kuruluşlar uluslararası hukuka uygun bir şekilde hareket ederek dünyanın neresinde olursa olsun yardımlarını ulaştırmak için çalışırlar.

İnsani yardım kuruluşları, çeşitli bağışlarla desteklenmektedir. Bu bağışlar, bireysel ve kurumsal katkılar, devlet yardımları ve diğer kaynaklardan sağlanabilir. Bağışlar açık ve şeffaf bir şekilde yönetilir ve kaynaklar etkili bir şekilde kullanılarak yardıma ihtiyaç duyan insanlara en iyi şekilde yardım ulaştırmaya çalışırlar. Bu bağışların çoğunluğu ise bireysel yapılan bağışlar oldukça manevi değere sahiptir. Kuruluşlar bu bilinç ile hareket ederek gelen hiçbir bağışı göz ardı etmezler.

Güvenilir Yardım Kuruluşları

Yardım için kurulmuş ve bütün hizmetleri gönüllülük esasına dayanan bir yardım kuruluşları kendilerine karşı bir güven sağlamak zorundadırlar. Ne kadarda iyi niyetli bir durum olarak görünse de yaşamış olduğumuz dönemde insanların iyi niyetlerini suistimal eden kötü niyetli insanlarda bulunmaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için özellikle ülkemiz de T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından faaliyet göstermesine onay verilmiş olması önem arz etmektedir. Ayrıca faaliyetlerinin yer aldığı sosyal medya platformlarının bulunması, kendilerine ulaşılabilecek bir telefon numarası ve yerleşik bir mekanda bulunması da duyulacak olan güveni artırmaktadır.

Türkiye'de Yardım Kuruluşları

Uluslararası alan da yardım faaliyetlerini bir karşılık beklemeden gerçekleştiren en samimi yardım kuruluşlarının başını Türkiye'de yer alan yardım kuruluşları çekmektedir. Yer ve zaman fark etmeksizin gerçekleşen en küçük olumsuz durumda dahi bölgeye ilk gidenler bu kuruluşlar olmaktadır. Bunlar arasında en ön plana çıkan dernek ise Ümmet Hareketi Derneği olmuştur. Ankara merkezli olarak kurulan dernek web sitesi ve sosyal medya platformları üzerinden binlerce kişiye ulaşmış ve 100.000 den fazla kişiye yardım ulaştırmıştır. Yardım faaliyetlerini başta Türkiye olmak üzere 11 ülkede sürdürmektedir.

İnsani Yardım Faaliyetleri

Dünyanın her yerinde gerçekleşen deprem, sel, heyelan ve kıtlık gibi doğal afetlerin yanı sıra savaş, göç gibi beşeri kaynaklı olumsuz durumlar karşısında yardım kuruluşları, insani yardım faaliyetleri yürüterek insanların temel ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olmaktadır.

Bunlar arasında öne çıkan ve bağış yapmak isteyenlerin ilgisini çokça çeken bazı faaliyetler şunlardır.

  • ‌AKUT ve Acil Yardım: Farklı bölgelerde meydana gelen doğal afetler sonucu yardım kuruluşlarının alanında uzman ekipleri gönüllü olarak yardım hizmeti sağlaması olarak karşımıza çıkar.
  • Sağlık Hizmetleri: Genel olarak Afrika bölgesinde ihtiyaç duyulan ve insanların temel sağlık ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bu faaliyetler içinde sağlık taraması, katarakt tedavisi gibi hizmetler bulunmaktadır.
  • Gıda Destekleri: Kıtlık ve savaş sonucu açlık ile mücadele edilen bölgeler için toplanan bağışların ulaştırılması ön planda yer almaktadır.
  • Eğitim Yardımları: Daha çok eğitimden mahrum kalmış, okuma imkanı olmayan ve okul ihtiyacı olan kişi veya topluluklara eğitim yardımlarının götürülmesi de oldukça önem arz etmektedir.

İşte yukarı da yer alan ve daha çok farklı türde yardımların tamamı insanı yardım faaliyetleri listesinde yer almaktadır.

Bu faaliyetlerde görev alan kişi veya kişiler genellikle insan hakları, sosyal hizmetler, tıp, psikoloji ve diğer ilgili alanlarda uzmanlaşmış profesyonellerdir. Bu profesyoneller, yardıma muhtaç insanlarla doğrudan çalışırlar ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için çeşitli programlar yürütürler. Ayrıca, insani yardım kuruluşları, yerel topluluklarla birlikte çalışarak ihtiyaçların belirlenmesi, yardım faaliyetlerinin yürütülmesi ve sürdürülmesi için ortaklıklar kurarlar.

Planlama ve hizmet olarak bakıldığında bütün bu başlıkları Ümmet Hareketi Derneği için sıralamak çok doğru bir hareket olacaktır. Çünkü yukarıda da belirtildiği üzere güven ve çeşitli faaliyetler konusunda kendini kanıtlamış olan Ümmet Hareketi bağışçıları ve gönüllüleri ile nice gönüller fethediyor ve kullanmış oldukları "Ümmet'in Olduğu Her Yerde Ümmet ile Birlikte" mottosu ile hareket ederek yardım faaliyetlerini din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin devam ettiriyor.

Derneğin hizmetleri hakkında detaylı bilgi almak için www.ummethareketi.org.tr sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri