Sperm Donasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen, “Sperm Donasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?” sorusunu cevapladı;

Sperm donasyonu, bir erkeğin çocuk sahibi olamayan bekar kadınların veya çiftlerin ebeveyn olma hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak amacıyla spermini bağışladığı bir süreçtir. Gerçek bağış yetkili bir sperm bankasında gerçekleşir. Sperm bankaları, spermin yüksek kalitede olmasını ve donörün sağlıklı olmasını sağlar. Donör sperm kullanmak isteyen insanlar, doğurganlık tedavisi için semen satın almak üzere bir sperm bankasına gidebilirler.

Detay: Sperm Donasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?

Sperm donörü nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, bir sperm donörü, bebek sahibi olmak isteyen herkese yardım etmek için menilerini bağışlayan herkestir. Semen, bir yumurtayı dölleme umuduyla bir klinikte intrauterin inseminasyon (IUI) veya evde intraservikal tohumlama (ICI) kullanılarak uterusun içine yerleştirilir. Bağışlanan sperm, bir embriyo oluşturmak için bir laboratuarda bir yumurtayı döllemek için kullanıldığında, in-vitro fertilizasyon (IVF) veya karşılıklı IVF (R-IVF) sürecinin bir parçası olabilir.

Sperm donasyonu nasıl yapılır?

Sperm donörü olmak isteyen erkekler bir sperm bankası ile veya doğrudan semen bağışı yoluyla - çeşitli kalıtsal ve tıbbi durumlar için bir tarama sürecinden geçmek zorundadır:

Sperm donörleri tam bir aile ve tıbbi öykü derlemelidir.

Genetik koşullar için test edilmeleri gerekir.

Sperm donörleri zihinsel sağlık sorunları için taranmalıdır.

Donörler ayrıca HIV, hepatit, gonore ve sifiliz gibi bulaşıcı hastalıklar için taranmalıdır. İsimsiz donörlerden elde edilen spermler, donör bu hastalıklar için yeniden taranana ve negatif testler yapılana kadar en az altı ay karantinada kalmalıdır.

Bir donörün semen kalitesi değerlendirilmelidir, bu da zaman alabilir. Bazı bankalar spermi bulaşıcı hastalıklar açısından en az altı ay boyunca analiz etmeye devam ediyor.

Tüm bu süreçten sonra çocuk sahibi olmak isteyenler aradığı özelliklere sahip bir aday seçerek spermlerini kullanabilir ve sperm donasyonu işlemini yapabilirler.

Sperm donörü nasıl seçilir?

Erkekler sperm bağışı yapmadan önce bir takım gereksinimleri karşılamak zorundadır. Aslında, bazı sperm bankaları tüm başvuru sahiplerinin yüzde 1'inden azını onayladıklarını söylüyor. Genel olarak, sperm bağışı aşağıdaki erkeklerle sınırlıdır:

8 ila 39 yaşları arasındadır (bazı sperm bankaları sadece 34 yaşın altındaki erkekleri kabul etse de).

HIV ve hepatit C gibi bulaşıcı hastalıklarınız yok.

Kistik fibroz gibi belirli genetik bozukluklara veya tıbbi durumlara sahip değilsiniz. Sperm bankanızdan detaylar isteyin; bazıları diğerlerinden daha fazla koşul için ekran.

Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı öyküsü veya kanıtı yok.

Bipolar bozukluk veya şizofreni gibi belirli zihinsel sağlık koşullarına sahip değilsiniz.

Bazıları ayrıca boy, eğitim seviyesi, çalışma durumu ve sperm bankasına göre değişen diğer gereksinimlere sahiptir. Bazıları da sabıka kaydı kontrolleri yapar.

Sperm donasyonu faydaları nelerdir?

Sperm donasyonu ile başarılı bir şekilde gebe kalabileceksiniz. Bazı bekar ebeveynler ve çiftler için sperm bağışı, çocuk sahibi olma hayallerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacaktır.

Genel olarak konuşursak, sperm donörleri sağlıklıdır. Sperm donörü olmak için erkeklerin bir dizi genetik, psikolojik ve tıbbi taramadan geçmesi gerekir. Birçok banka ayrıca bağışçının bir yetişkin ve çocuk olarak bir fotoğrafını sağlar ve boy, saç rengi, IQ, eğitim, hobiler ve daha fazlası gibi özellikleri listeler.

Sperm donasyonu riskleri nelerdir?

Uzun bir süreçtir. Tipik olarak, sperm bankaları spermi tohumlama sırasında kullanılmadan önce en az 180 gün dondurur. Bu süre zarfında, sperm HIV, sifiliz ve diğerleri gibi enfeksiyonlar için daha fazla teste tabi tutulur.

Yasal tavsiye almanız da iyi olacaktır. Yasalar ülkelere değişmekle birlikte, bilinen bir sperm donörünün genellikle çocuğa karşı herhangi bir ebeveyn hakkı veya mali yükümlülüğü yoktur. Donörün çocuğunuzun hayatında ne kadar yer almasını (veya dahil olmadığınıza) bakılmaksızın, hem sizin hem de bağışçının haklarını ve sorumluluklarını özetleyen bir sözleşme hazırlayabilecek bir avukat tutmayı düşünmelisiniz. Anonim bağışçılar için yapılan anlaşmalar da genellikle bağışçılara herhangi bir hak veya ayrıcalık vermez. Bununla birlikte, bazı sperm bankaları, bir donörün, çocuğun talep etmesi durumunda, iletişim bilgilerinin 18 yaşında çocuğa açıklanmasını seçebileceği kimlik serbest bırakma programları sunmaktadır.

Danışmanlık veya terapiye zaman ayırmayı bekleyin. Uzmanlar bir sperm donörü kullanmaya karar vermeden önce sizin ve uygunsa eşinizin psikolojik danışmanlık konusunda nitelikli bir uzmanla görüşmenizi önerir. Bu şekilde, donör spermi ile gebe kalmış bir çocuğa ebeveynlik yapma konusunda sahip olabileceğiniz endişeleri veya soruları tartışabilirsiniz. Çocuğunuzun hayatına bilinen bir donörü dahil etmek isteyip istemediğiniz de dahil olmak üzere tüm konular çözüm bulur. Bir genetik danışmanla görüşmek de yardımcı olabilir.

Ek çocuk isteyip istemediğinizi düşünün. Gelecekte daha fazla çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız ve biyolojik bir babayı paylaşmalarını istiyorsanız, aynı kaynaktan daha fazla sperme ihtiyacınız olacak.

Sperm donasyonunda nelere dikkat edilmelidir?

Sperm bağışını yapmadan önce donör olarak en az iki ila üç gün boşalmaktan kaçınmanız gerekir.

Biyolojik çocuğunuzla asla tanışmayabilirsiniz. Öte yandan, biyolojik çocuğunuz gelecekte sizinle bir ilişki geliştirmek isteyebilir.

Bu bilgileri daha sonra açıklamak isteyebilirsiniz. Örneğin, gelecekteki eşinize veya çocuklarınıza sperm bağışlarınız hakkında bilgi vermek isteyip istemediğinize karar vermeniz gerekir.

Sperm donörü olmadan önce psikolojik danışmanlıktan geçmeniz gerekecektir.

Bir sperm donasyonu ile çocuk sahibi olmaya karar verirseniz veya gebe kalmak için bir sperm donörü kullanırsanız, neye girdiğinizi bildiğiniz ve uygun uygulayıcılar ve danışmanlarla konuştuğunuz sürece, her şeyin sorunsuz gitmesi olasıdır.

Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, size güven verebilecek ve ihtiyacınız olan bilgi, tavsiye ve bakımı sağlayabilecek tıbbi ekibinizle konuşun.

Kaynak: https://tupbebekmerkezlerikibris.com/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri