Kahverengi Adet Kanaması

Jin. Op. Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen, “Kahverengi Adet Kanaması” hakkında detaylı bilgiler verdi;

Adet akışınıza hiç dikkat ettiyseniz, çok fazla çeşitlilik fark etmiş olabilirsiniz. Adet akışı sadece kandan oluşmaz. Servikal mukus ve endometriyal sıvı, uterus astarından doku ve daha fazlası gibi vajinal sekresyonları içerir. Menstrüasyonda yer alan çeşitli renkler de olabilir: parlak kırmızı, pembe, koyu kırmızı ve kahverengi ya da siyah.

Çoğumuz dönemlerimizde kırmızının bir tonunu görmeyi bekleriz, çünkü bu aktif kanamanın bir işaretidir. Ancak renk koyulaştığında ve kahverengi görmeye başladığımızda, sorular ortaya çıkabilir; Kahverengi adet kanaması nedir? Bunun nedeni nedir? Normal mi? Gördüğüm şey hakkında doktorumla konuşmalı mıyım?

Tüm sorularınıza yanıt bulmak için: Kahverengi Adet Kanaması

Kahverengi adet kanaması normal midir?

İlk olarak, kahverengi akıntıyı dönem akışının bir parçası olarak gözlemlemek tamamen normal olabilir. Evet, kahverengi lekelenme muhtemelen endişelenecek bir şey değil! Özellikle şiddetli kramplar, keskin karın ağrısı veya baş ağrısı / mide bulantısı gibi diğer semptomlar eşlik etmiyorsa, kahverengi kan muhtemelen adet döngünüzün normal bir parçasıdır veya hormonal değişikliklere beklenen bir cevaptır.

Kahverengi lekelenmenin birçok olası nedeni olmasına rağmen, en yaygın nedenlerden bazılarını sizin için ele alalım.

Kahverengi adet kanaması nedenleri nelerdir?

Kahverengi adet kanaması bazı nedenlere bağlı olarak görülür. Bu nedenle de altta yatan nedene göre normal olup olmadığı görülebilir. Kahverengi adet kanaması nedenleri şöyledir;

Adet döneminizin başında veya sonunda olabilirsiniz

Kahverengi akıntıyı gözlemlemenin en yaygın nedeni, adet akışınızın başında veya sonunda olmanızdır. Kahverengi kanama hakkında konuşurken "eski kan" terimini hiç duydunuz mu? Bunun nedeni, oksijene maruz kalan kanın renk değiştirmesidir. Damarlarda veya vücutta hala kan koyu kırmızıdır, ancak bu kan oksijene maruz kaldıkça renk değiştirmeye başlar. Böylece kan bu oksijene ne kadar uzun süre maruz kalırsa, giderek daha kahverengi renkte görünmeye başlayabilir. 

Bir dönemin bir veya iki günlük lekelenme ile başlaması veya aynı şekilde bitmesi alışılmadık bir durum olmadığından, bu kanın kahverengi bir rengi olabilir.

Doğum Kontrolü kullanıyor olabilirsiniz

Birisi hormonal kontrasepsiyonda olduğunda (doğum kontrolü olarak da bilinir), her gün düşük dozda yapay hormon alırlar. Bunlar üreme hormonları östrojen veya progesteronu veya her ikisini de taklit eder. Bu yapay hormonlar hem oral kontraseptif (yani doğum kontrol hapları) hem de hormonal RİA'da çoğaltılır. Bu işlem kırmızı veya kahverengi olabilecek bazı olağandışı kanamalara neden olabilir. Bu bazen atılım kanaması olarak adlandırılır.

Oral bir hormonal kontrasepsiyon formu kullanılıyorsa, plasebo hapları alındığında vücutta bir geri çekilme kanaması olacaktır. Bu teknik bir adet akışı olmasa da, kanama ne kadar ağır olduğuna ve kanın hangi renkte olduğuna göre değişebilir. 

Bu yüzden kahverengi kanamanız, spesifik hormonal kontrasepsiyonunuza yanıt olarak olabilir.

Polikistik over sendromunuz olabilir

Uterus astarı çeşitli nedenlerle hafif kanama yaşayabilir. Vücut üreme hormonlarında kaymalar yaşadığında, uterus astarı bu değişikliklere cevap verecektir. Bazen bu yanıt, aktif olduğunda kırmızı veya aktif kanama durduğunda kahverengi olabilen lekelenme şeklinde gelir.

PKOS'lu kişiler için üreme hormonları geleneksel olmayan bir düzende yükselebilir ve düşebilir, düzensiz döngülere veya kaçırılmış dönemlere, akne, kilo alımına veya olağandışı lekelenmeye neden olabilir. Bu hafif lekelenme, adet dönemi beklendiğinde gelse bile, adet dönemi değildir.

Perimenopoz yaşıyor olabilirsiniz

Perimenopoz, vücudun aktif üreme hormonu üretiminden ve adet döngülerinden menopoza geçtiği aşamadır. Bu, her kadın için farklı bir yaşta başlayacaktır (30'lu yılların ortasından 50'li yaşların ortasına kadar), ancak bunun başlaması için en yaygın zaman 40'lı yaşların ortasıdır. 

Perimenopozal olmak, menopozal olmakla aynı şey değildir. Menopoz resmi olarak bir kadının son adet akışından bir yıl sonra ortaya çıkar. Perimenopoz (hormonal değişikliklerin ilk semptomundan son adet dönemine geçişin tüm süresi), 7 ila 14 arasında herhangi bir yerde, birkaç yıl sürebilir! . Perimenopoz sırasında yaygın semptomlar bir dönemin dışında lekelenme (kahverengi olabilir), ağır kanama, daha sık dönemler, 7 günden uzun süreler, sıcak basmaları veya gece terlemeleridir.

Kahverengi adet kanamasında ne zaman doktora gidilmelidir?

Unutmayın, bunlar kahverengi kanama yaşayabileceğiniz yaygın birkaç nedendir. Başka birçok neden de var. Eşlik eden başka semptomlarınız varsa veya kahverengi kanamanın varlığı veya miktarı konusunda endişeleriniz varsa, yapılacak en iyi şey endişelerinizi doktorunuzla paylaşmaktır. Uterus polipleri, fibroidler, enfeksiyon veya CYBE'ler gibi kahverengi kanamanın diğer, daha az yaygın nedenlerini değerlendirebilirler.

Kahverengi kanamanıza ağır kanama eşlik ediyorsa (her saat başı bir ped veya tampon ıslatma), 3 aydan fazla bir süredir bir döneminiz olmadıysa veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla randevu almak doğru bir adım olacaktır.

Kahverengi kanama menstrüasyonun çok normal bir parçası olabilir. Değişen üreme hormonları ve duyarlı bir uterus astarı ile, endişe uyandırması gerekmeyen kahverengi lekelenmenin birçok nedeni olabilir.

Kahverengi adet kanaması tehlikeli mi?

Kahverengi adet kanaması çoğu durumda hormonlara bağlı yaşanan bir durumdur ve bu noktada bir tehlikesi yoktur. Bu nedenle kahverengi adet kanaması şikayeti olanlar mutlaka öncelikle altta yatan nedene bakmalıdır. Genellikle önceden kalan bir kan kalıntısının veya başka bir dokunun adet kanaması sırasında kanın içine karışması ile yaşanan bir durumdur.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri