Hava Durumu Verilerini Belirleyen Etmenler

Hava Durumu, atmosferin derecesi, sıcak veya soğuk, ıslak veya kuru, sakin veya fırtınalı, açık veya bulutlu olmasıdır. Çoğu hava olayı, atmosferin en düşük seviyesinde, troposferde, stratosferin hemen altında meydana gelir. Hava durumu, günlük sıcaklığa ve yağış aktivitesine işaret ederken, iklim, daha uzun süreler boyunca atmosferik koşulların ortalamasının ortalamasıdır. Gaziantep ilimiz gibi geniş tarım alanlarına sahip yerlerde hava durumu ölçümleri oldukça önemlidir. Gaziantep hava durumu bunedenle geniş kitleler tarafından takip edilmektedir.

Hava, bir yerden diğerine hava basıncı, sıcaklık ve nem farklarına bağlı olarak hareket eder. Bu farklılıklar, enlem ile değişen herhangi bir noktadaki güneş açısı nedeniyle oluşabilir. Kutup ve tropikal hava arasındaki güçlü sıcaklık kontrastı, en büyük ölçekli atmosferik dolaşımlara neden olur. Hava sistemleri orta enlemlerde siklonlar, jet akım akış kararsızlıklardan kaynaklanır. Dünya ekseni, yörüngesel düzlemine göre eğik olduğundan, güneş ışığı yılın değişik zamanlarında farklı açılardan meydana gelir. Dünya yüzeyinde, Sıcaklık genellikle yılda ± 40 ° C (-40 ° F - 100 ° F) aralığındadır. İlimiz bu rakamın orta seviyelerinde yer alır. O nedenle Gaziantep hava durumu verileri genellikle dünya ortalamalarına yakındır.

Yüzey sıcaklık farkları basınç farklarına neden olur. Yüksek atmosferik ısıtma, yeryüzünün radyasyon kayıpları çoğunlukla sabitken, Dünya'nın yüzeyi ile temastan kaynaklandığı için, daha yüksek rakımlar daha düşük rakımlardan daha serindir. Hava durumu tahmini, gelecek zaman ve belirli bir konum için atmosferin durumunu tahmin etmek için bilim ve teknolojinin uygulanmasıdır. Dünya'nın hava durumu sistemi kaotik bir sistemdir. Sonuç olarak, sistemin bir bölümündeki küçük değişiklikler, sistemin tamamı üzerinde büyük etkiler yaratacak şekilde büyüyebilir. Hava durumunu kontrol etmek için insan girişimi tarih boyunca gerçekleşti ve tarım ve sanayi gibi insan faaliyetlerinin modifiye hava modelleri olduğuna dair kanıtlar ortaya çıktı.

Hava durumunun diğer gezegenlerde nasıl işlediğini incelemek, Dünya üzerindeki hava şartlarının nasıl çalıştığını anlamada yardımcı olmuştur. Bir kent simgesi Güneş Sistemi'nin, Jüpiter'in Büyük Kırmızı Nokta halinde tespit edilen antisiklonik en az 300 yıldır var olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, hava, gezegensel cisimlerle sınırlı değildir. Bir yıldızın korona alanı, Güneş Sistemi boyunca esasen çok ince bir atmosfer yaratmak için sürekli olarak kaybolmaktadır. Güneşten çıkan kütlenin hareketi güneş rüzgarı olarak bilinir.

Dünya'da, ortak hava olayları rüzgar içerir. Bulut, yağmur, kar, sis ve toz fırtınaları günlük yaşanan hava durumu olaylarıdır. Daha az rastlanan olaylar arasında, kasırga, kasırga, tayfun ve buz fırtınaları gibi doğal felaketler sayılabilir. Bilinen hava olaylarının hemen hemen büyük kısmı troposferde (atmosferin alt kısmı) görülür. Hava stratosferde meydana gelir ve troposferdeki havayı etkiler, ancak mekanizmalar tam olarak anlaşılamamıştır.

Hava akımı, öncelikle bir yerden diğerine hava basıncı, sıcaklık ve nem farklarından dolayı oluşur. Bu farklılıklar, belirli noktalardaki güneş açısı nedeniyle oluşabilir ve tropiklerden enlemine göre değişir. Diğer bir deyişle, tropiklerden bir tanesinin uzağında güneş açısı ne kadar düşükse, güneş ışığının daha geniş bir yüzeye yayılması nedeniyle bu yerlerin daha serin olmasına neden olur. Kutup ve tropikal hava arasındaki güçlü sıcaklık kontrastı, büyük ölçekli atmosferik dolaşım hücrelerine ve jet akışına neden olur. Hava Durumu verilerini canlı olarak takip etmek isterseniz Havaguncel.com sitesini sizlere önerebiliriz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri