Forklift Ehliyeti Nasıl Alınır?

Forklift ehliyeti almak, özellikle birçok meslekte iş bulabilmek demektir. Forkliftler iş makinesi olarak kabul edildiğinden, forklift ehliyeti nasıl alınır veya forklift ehliyeti nedir diye cevaplanması gereken sorun, forklift kullanabilmek ve forklift operatörü olabilmek için gereklidir.

Forklift iş makinasını kullanmak isteyenler için forklift ehliyeti alma zorunluluğu bulunmaktadır. Forklift belgesi olarak da bilinen bu ehliyet yasal olarak  forklift kullanmak isteyenler için tutulmaktadır. Forklift ehliyeti için Milli Eğitim Bakanlığı onayı ile çalışan operatörlük kurslarından eğitim alınması gerekmektedir. Genelde sürücü kurslarında iş makinaları için ehliyet kursları da bulunmaktadır.

Forklift kullanmak istiyor ya da forklift operatörü olarak iş bulmak istiyorsanız bu belgeyi almak zorundasınız çünkü 7583 sayılı iş güvenliği tüzüğü ile 175 sayılı kanun kapsamında ehliyet olmadan forklift kullananlar suçlu sayılmaktadırlar. Bu nedenle forklift kullanmak için iş makinesi ehliyet  kurslarına başvuru yaparak ehliyetin normal araç ehliyeti alınması şartları gibi alınması gerekmektedir. Forklift operatör belgesi nasıl alınır, gerekli şartlar nelerdir gelin inceleyelim.

Forklift Ehliyeti Alma Şartları Nedir?

Forklift ehliyetine sahip olmak için belirli aşamaların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar yasa ile  belirlenmiş olup operatörlük kurslarına göre değişmemektedir. Uygun olmayan başvuru sahiplerine forklift sürücü belgesi verilmeyecektir. Bu konuda forklift ehliyeti de önemlidir, çalışmanın başlangıcındaki şartların sağlanması gerekir;

Başvuru sahibi 18 yaşından büyük olmalı

En az 8 yıllık eğitimini tamamlamış ve mezun olmuş olmalı

Yasal belge almaya itirazı bulunmamalı

Yönetmeliğinde belirtilen şartları  ve sağlık raporuna sahip olmalı "sürücü ol" ifadesini içermelidir.

Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise forklift ehliyeti almak için ehliyet gerekmemesidir. Yani henüz başka bir forklift ehliyeti olmayan kişiler direkt olarak forklift ehliyeti alabilirler.

Forklift Ehliyeti İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

Forklift ehliyeti almak için gerekli belgeler, kurs için sunulması gereken belgelerdir. Belgeler eksiksiz ve doğru olmalıdır. Bu belge eksik veya hatalı evraklardan dolayı alınamaz ve forklift sertifikası alma süresini uzatır. Bunun bir parçası olarak, kursa gönderirken belgelerin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olun. Gerekli  belgeler aşağıdaki gibidir;

En az 8 yıllık eğitimini tamamladığını gösteren lise diploması

10 adet yeni vesikalık fotoğraf

Sabıka kaydı belgesi

Başvuru formu forklift operatörü olarak çalışacağını belirten doktordan  sağlık raporu ile  yapılacaktır. Zihinsel ve fiziksel sağlık raporudur.

Diplomalar ve sağlık raporları önemli olduğu için belgeleri toplarken dikkatli olmalısınız.

Forklift Ehliyetinin Fiyatı Nedir?

Forklift ehliyeti alma ihtiyacı olanlar için 2023 forklift ehliyeti fiyatı sorusu son derece önemlidir. Forklift ehliyet fiyatları, kayıt olunan kursa göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda, forklift operatörü olarak iş arayan insan sayısındaki artış nedeniyle, son yıllarda forklift ehliyeti öğrenme maliyeti artmıştır. İl ve bölgelere göre değişen forklift sertifikasyon fiyatlarını güncel kurslardan öğrenmelisiniz.

Sağlık raporunun özel hastaneden alınması durumunda öğrenim ücretine ek olarak ücret alınır. Ayrıca sürücü belgeniz varsa, kart basım ücretini Maliye Bakanlığı'na ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca forklift ehliyetinin hangi sınıfa ait olduğunu merak edenler için ehliyet G sınıfı olduğu için kurs tarafından belirlenen G Sınıfı ücretinin de ödenmesi gerekmektedir.

Forklift Ehliyet Sınavı Nedir?

Forklift ehliyet sınavı teori ve pratiği içerir. Yazılı sınavda 25 soru sorulur ve en az 18 sorunun doğru cevaplanması gerekir. Ardından forklift sürüş sınavına girmelisiniz ve uygulamalı sınavda Araba nasıl çalıştırılır, kollar, düğmeler, çalışma yöntemleri vb. Öğrenmek için sözlü testler yapılır. 10 soruluk sözlü sınavda en az 6 soruyu doğru yanıtlarsanız ve pilot sınavı geçerseniz forklift ehliyeti alabilirsiniz.

Kaynak: https://www.egiticininegitimi.gen.tr/

Formun Üstü

Formun Altı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri