Travma Sonrası Stres Bozukluğu nasıl anlaşılır?

Kişinin hiç beklemediği bir anda karşılaştığı korkutucu ve içinden çıkamayacak bir durum ile karşılaşması sonucunda bireyi psikolojik olarak tetikleyen duruma travma sonrası stres bozukluğu adı verilmektedir. Yaşanan her korkutucu ya da üzücü olay kişide travma sonrası stres bozukluğuna neden olmamaktadır. Bu durumu tetikleyen en önemli unsur olayın hiç beklenmedik bir zaman olmasıdır.

Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan kişiler yaşadıkları olayın yeniden yaşanmasında korktukları için sürekli bir panik durum halinde olurlar ve bu durumun kendilerine çok zarar vereceğini düşünebilirler. Bu yüzden yaşam standartları oldukça etkilenebiliyor. Travma sonrası stres bozukluğunda kişinin bu durumu tek başına atlatması pek mümkün olmuyor. Bu süreç düşünüldüğü kadar kısa sürmeyebiliyor dolayısıyla İzmir psikolog aracılıyla psikolojik destek almak kolayca atlatmanızı sağlayabilir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedenleri

Travma sonrası stres bozukluğuna neden olabilecek birçok durum söz konusudur. En çok karşılaşılan travma sonrası stres bozukluğu nedenleri:

Beklenmedik bir anda yakınını, sevdiği birini kaybetmek

Ciddi bir kaza geçirmek

Deprem, yangın, sel gibi büyük bir doğal afet yaşamak

Tecavüz

Anksiyete

Travmanın yoğun yaşanması

Travma sonrası stres bozukluğu nedenleri çok daha uzun olarak sıralanabilmektedir. Ancak her bireyde farklı sebep vardır. Kişi o sıralar aslında onu etkileyecek herhangi bir durum yaşamadığını düşünse dahi ya da yaşanan olaydan çok etkilenmediğini savunsa dahi düşündüğünden daha fazla yara almış olabilir. Bu durum ise psikolog kontrolü altında en sağlıklı şekilde teşhis edilecektir.

Bireyin beklemediği anda yaşadığı olayın korku ve endişesi kısa sürede geçemediği gibi kişinin daha fazla korkuya kapılmasına ve kafasında sürekli kuruntu yapmasına neden olabilmektedir. Bu durum hem psikolojik farklı rahatsızlıklara neden olabilir hem de fizikler hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden yaşanan durum daha fazla ilerlemeden kişinin tedavi olması fayda sağlayacaktır.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri

Her psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi travma sonrası stres bozukluğunda da kendisini belli eden bazı belirtiler vardır. Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri:

Kabus görme

Uykusuzluk, uyumak istememe

Olaya dair anları devamlı olarak hatırlamak

Yaşanan olayın yeniden yaşanması korkusu ve bu yüzden devamlı huzursuz olmak

Hemen sinirlenmek

Geleceğe dair plan yapmakta güçlük

Olayı hatırlatacak durumlardan kaçınma

Travma sonrası stres bozukluğuna dair kendisini belli eden bu belirtiler kişinin hayatında çok ciddi sorunlara yol açmaktadır. Travma sonrası yaşanan durumlar birkaç hafta içinde geçmektedir. Ancak uzun süre geçmeyen hatta yıllarca süren durumlar travma sonrası stres bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Uzun süreçte tedavi edilmeyen travma sonrası stres bozukluğu geçse dahi kişide büyük izler ve korkular bırakmaktadır. Bu yüzden bu süreci tedavi ile geçirmek daha sağlıklı olacaktır.

Birey aynı olayı yeniden yaşamaktan kaçınmak için sürekli tetiktedir. Çevresinde bu olay ilgili yorum yapan kişilerin öylesine konuştuğunu ve kendisini anlamadığını düşünür. Bu yüzden çevresiyle arasına mesafe koyarak kendisini daha fazla yalnızlığa sürüklemeye meyillidir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavi Süreci

Hiçbir rahatsızlık tedavi edilmeden kendiliğinden sağlıklı bir şekilde geçmeyecektir. Herhangi bir kalp, mide rahatsızlığı yaşayan bireyin tedavi olmadan iyileşmesi beklenemeyeceği gibi psikolojik rahatsızlık yaşayan kişinin de durduğu yerde iyileşmesi beklenmemelidir.

Uykunun düzene sokulması ve yapılacak olan seanslar ile kişinin bilinçaltının sağlıklı bir hal almasını sağlayarak kabuslardan kurtulması sağlanır. Bunun yanı sıra sürekli kuruntu ve korku halinde olmaması adına gerekli seanslar yapılmaktadır. İzmir psikolog ile alacak olduğunuz randevulardan travma sonrası stres bozukluğu için seanslara katılabilir ve psikolog ile bu süreci kendinizi yormadan atlatabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri