Vatandaş İys Güvenilir mi?

Ticari elektronik ileti onaylarının tümünün tek nokta üzerinde güvenle tutulduğu sistem, vatandaş İys olarak isimlendirilir. Vatandaş İys ile ilgili birçok soru merak edilmektedir.

Son dönemde en çok merak edilen konuların başında İYS’nin güvenli olup olmadığı geliyor. İleti Yönetim Sistemi olarak tabir edilen İYS; ticari elektronik iletilerin onaylanması, reddedilmesi, şikayet edilmesi vb. durumların yönetimini ifade eden ulusal veri tabanı sistemidir. Günlük yaşamda e-posta en önemli ve çok kullanılan elektronik ileti yöntemi olarak biliniyor. Elektronik iletilerin aracılığıyla hizmet veren şirketler onay verilen izinleri yönetebilir. Alıcılarda İleti Yönetim Sistemi İYS aracılığıyla verilen izinleri uygulamanın üzerinden kolayca değiştirebilir. Ayrıca kullanıcı istemediği takdirde aramalarla SMS’lerden ret seçeneğiyle kurtulmakta mümkündür.

Vatandaş İYS Ne İşe Yarar?

Şirketler, kullanıcı verilerinin reklama çevrilmesi noktasında SMS kullanıyor. Gün içinde birçok farklı noktadan gelen mesajlar birçok kişiyi rahatsız edebilir. İys vatandaş uygulaması birçok açıdan kullanıcının işine yarıyor. Sistemin kullanıcıların işine yarayan noktaları şöyle sıralayabiliriz;

Reddetme hakkını kullanma,

Ticari Elektronik İleti onayı alma,

Şikayet süreçlerinin yönetilmesi,

İYS hizmet sağlayıcılarına pazarlama iletişimi amaçlı olarak çağrı merkezinden;

SMS gönderme,

Alıcıların red ve onay hakkını kullanması,

E-posta yöntemiyle ticari elektronik iletilerin gönderilmesinde alıcılardan alınan onayları hem saklama hem de yönetme,

Arama yapma gibi pek çok imkan sunuyor.

Ticari Elektronik İleti’yi içine alan pek çok araç bulunuyor. Bu araçlar;

Telefon,

Faks,

Akıllı ses kaydedici sistemler,

Çağrı merkezleri,

Otomatik arama makineleri,

Elektronik posta kısa mesajları olarak ifade edilebilir.

Vatandaş İYS Kaydını Yaptırmak Zorunlu mu?

İleti Yönetim Sistemi’ni bazı kurum ve kişilerin kullanması zorunludur. SMS, e-posta ve sesli aramalardan ticari elektronik ileti göndermek zorunda olanların İYS’ye kayıt yaptırması zorunludur. Ticari elektronik iletinin gönderilmesi için sistem tarafından onaylanması gerekiyor. İYS kapsamında alınmayan onayların geçerliliği için ispat yükümlülüğüyse hizmet sağlayıcının sorumluluğundadır.

İYS üzerinden onay alınmadığında hizmet sağlayıcının 3 iş gününde sisteme kaydetmesi gerekiyor. İYS kaydedilmeyen onayların geçerliliği yoktur. Sesli aramalarda tacirler ve esnafların; unvanına, adına ve soyadına yer verilebilir. Ayrıca hizmet sağlayıcılar; marka ve firma ismi gibi bilgilere de yer vermelidir. Ret bildirimlerinin de İYS’ye bildirilmesi gerekiyor. İYS üzerinden alıcılar reddetme hakkını kullanabilir. Şikayetle ilgili başvuruları İYS, ön değerlendirme şeklinde inceler.

Vatandaş İYS Amacı Nedir?

Vatandaş İYS yaptırmanın genel amacı; tüm ticari elektronik ileti izinlerini bir veri merkezi içinde tutmaktır. Ayrıca hizmet sağlayıcı ve vatandaşların iletişim adreslerini de ulusal veri merkezi üzerinde tutmayı diğer bir ifadeyle saklamayı hedefliyor. İYS, ulusal veri güvenliği açısından çok önemlidir.

Kamu kurumlarına denetleme işlemlerini güvenli, hatasız ve hızlı yapma olanağı sunar.

Tüm izinler, zaman damgasıyla güvenli şekilde saklanır.

Alınan tüm izinler güvenli alanda saklanabilir.

İzin olmadan gelen gönderimler şikayet edilebilir.

Veri izinlerinin onaylanması, görülebilmesi ve reddedilmesi mümkündür.

Elektronik posta, arama ve mesaj gönderimi gibi farklı farklı türlerdeki izinler kolayca yönetilebilir.

Alınan izinlerin tümüyle red bildirimler tek web arayüzü üzerinden teknik entegrasyon içinde yönetilebiliyor.

İzinler kanallara ayrılabilir.

Yukarıdaki bilgilerin yanı sıra İYS’nin güvenli olup olmadığının da incelenmesi gerekiyor. Vatandaş İYS yetkilileri sorun yaşayan kişilerle hızlıca irtibata geçiyor. Hızlı bir şekilde kullanıcıların sorunlarına çözüm olmaya çalışıyor. Tam olarak güvenli olup olmadığı, kullanıcı mağduriyetlerinin giderilmesiyle net cevap buluyor. İYS Vatandaş; denetleme görevlerini hatasız ve çok hızlı yapmaya odaklandığı için güvenlik noktasındaki soru işaretleri önemli ölçüde gideriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri