Miyom (Myom) Nedir?

Miyom, rahimde oluşan iyi huylu tümörlerdir. Miyomlar, uterusun kas tabakasından kaynaklanır ve çoğu zaman kadınların üreme çağındaki yıllarında ortaya çıkar. Miyomların boyutları farklı olabilir, küçük bir bezelyeden büyük bir kavun kadar olabilirler. Miyom belirtileri arasında adet döneminde aşırı kanama, ağrı, sık idrara çıkma, kabızlık veya idrar yaparken zorlanma gibi pelvik bölgede rahatsızlık hissi yer alır. Miyomlar genellikle tedavi gerektirmezler ancak belirtiler şiddetliyse, tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, cerrahi müdahale veya radyofrekans ablasyonu yer alabilir.

Miyom (Myom) Tanısı

Miyom genellikle kadınların üreme çağındaki dönemlerinde ortaya çıkarlar ve nadiren kanserleşirler. Miyomların tanısı genellikle jinekolojik muayene, ultrasonografi ve bazen de diğer görüntüleme yöntemleri (MRI, CT taraması) ile konur. Miyom tanısı ayrıca biyopsi ile de doğrulanabilir. Miyomlar hakkında endişeleriniz varsa, bir jinekologla görüşmeniz ve uygun tanı ve tedavi seçenekleri için bir yol belirlemeniz gerekmektedir.

Miyom (Myom) Tedavisi

Miyomların tedavisi, büyüklüklerine, sayılarına, belirtilere, yaşı ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. İşte miyom tedavisi için kullanılan bazı yöntemler:

Takip: Bazı küçük miyomlar belirti göstermeyebilir ve sadece takip etmek gerekebilir.

İlaç tedavisi: Miyomların büyümesini durdurmak veya belirtileri azaltmak için kullanılan ilaçlar mevcuttur. Hormon tedavisi miyomları küçültebilir veya semptomları hafifletebilir. Ancak, hormon tedavisi bazı yan etkilere neden olabilir.

Rahim duvarının örtülmesi: Rahim duvarını örten bir malzeme (embolizasyon) kullanılarak miyomların beslenmesi kesilebilir ve bu nedenle küçülürler.

Cerrahi operasyonlar: Büyük miyomlar veya semptomları olan miyomlar için cerrahi müdahale gerekli olabilir. Miyomların cerrahi olarak çıkarılması (miyomektomi) mümkündür. Ancak, miyomektomi sonrası miyomların tekrar büyüme riski vardır. Rahmin çıkarılması (histerektomi) da bir seçenek olabilir, ancak bu seçenek doğurganlık açısından bir sorun teşkil eder.

Daha Fazla Bilgi İçin: Miyom (Myom) Sık Sorulan Sorular

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri