Kimi zaman kendimizi tutmaya çalışsak da kendiliğinden ortaya çıkan bir eylem oluyor esnemek. Peki niçin esnediğimize dair hiç merak içinde oldunuz mu? Esnemek nelerin habercisi niteliğinde olmaktadır? İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda esner mi? Biri esnediğinde neden sebepsiz yere biz de esnemiş oluruz? İşte merak edilen konuya dair detaylar!
HENÜZ TAM BİLİNMİYOR
Esneme, ağzın istemeden geniş bir şekilde açılması ile çenenin genişlemesinden sonra derin bir nefes alma ile yavaş bir nefes verme işlemi olarak bilinmektedir. İş yaşamının yorgunluğunu esneyerek atıyor olsanız da kimi zaman çok sıkıldığınız bir ortam esneme yaparak yüzünüze yansıma durumu olabilir. Bu doğal olan hareketin ardındaki bilimsel olan verile henüz tam olarak bilinmiyor. Esnemenin sebepleri bilim insanları da açıklığa kavuşturamadı.
ESNEMENİN BULAŞICI BİR ETKİSİ BULUNUYOR
Esneme ile alakalı bilinmekte olan bir gerçek var ki o da ortamda birinin esnemeye başladığında diğerlerinin de esnemeye başlamış olduğudur. Yani birinin esnemesini görmüş olduğunuz da veya duymuş olduğunuz da siz de doğal bir şekilde esnemeye başlamış olursunuz.
PSİKOSOSYAL İLE NÖROLAJİK GELİŞME DE ETKİSİ
Karşınızda olan insanın esnemesine bağlı olarak kendisini gösteren esnemelerin sebebi empati olarak açıklanabilir. Daha da ilginç olan durum ise, yaş aldıkça karşımızda olan insanın esnemesi, bizim de esnememizi getirmiş olduğu şeklinde yorumlamaktır. Psikososyal ile nörolojik gelişimimiz bu esneme konusunda etkilenmekte. Bilinçaltında başkalarını kopyalamak ya da yankılar birçok alanda kendisini ortaya çıkarmaktadır. Esnemenin sebepleri ve diğer ayrıntılar bilim dünyasının üzerinde durmaya devam ettiği konulardan biri olmaktadır. Esneme refleksi, beynin programlanmış olması sebebi ile fiziksel olarak direnmesi imkânsız olan bir refleks olarak meydana gelmekte.
Zihinsel anlamda sağlıklı olan bireyler ile psikososyal gelişimini tamamlamış olanlar, başkaları esnediği zaman da kendisi de esnemeye başlamış olur. Kimilerinde ise esneme bulaşıcı olmaz.