Çatı Kaplamaları İçin Membran Neden Önemli?

 

Membran, yapı yalıtım uygulamalarında kullanılan malzemelerden biridir. Yalıtım uygulamasının temelini oluşturan bu malzeme yapıların daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları için oldukça önemlidir. Son yıllarda özellikle yeni yapılan bina ve konutlarda zorunlu hale gelen membran uygulamaları ısı ve su yalıtımı açısından yararlı olmakta, yapıların su ve neme karşı korunmasına katkı sağlamaktadır. Çatılarda su yalıtımı için kullanılan membranların yapımındaki malzemeler nedeniyle farklı çeşitleri vardır. Polyester keçe taşıyıcılı ve cam tülü taşıyıcılı olmak üzere iki ayrı membran mevcuttur. Ayrıca dış yüzeyleri de farklı olan; düz membranlar ve taşlı membranlar da bulunmaktadır. Çatı kaplama için son derece önemli olan membranın faydalarını Norveç merkezli endüstri grubu Protan Turkey güvencesiyle paylaşıyoruz.

Sentetik membran teknolojisi ile sektöre yeni bir bakış açısı kazandırarak ürün kalitesini üst seviyelere taşıyan Protan, Norveç merkezli bir endüstri grubudur. Sektörün dünya lideri Protan, yeni ve modern yatırımının önemli bir aşamasını Türkiye’de gerçekleştirmektedir. Protan Turkey ile teknik tekstil ürünleri, tünel ve maden havalandırma sistemleri, çatı sistemleri, temel ve tünel membranları ürünlerine ulaşabilirsiniz.

Membran yalıtımı, bir yapıda su, nem ve havanın nüfuz etmesini önlemek için kullanılan bir malzeme türüdür. Membran yalıtımı, yapıların dayanıklılığını ve uzun ömürlülüğünü artırırken, iç mekanlarda rahat bir ortam sağlar.

Membran Nedir?

Membran, suyla sürekli temas halinde olan bina yüzeylerinin alt ya da üst bölümlerine su geçişlerini engellemek için kullanılan izolasyon malzemesidir. Bu malzemeleri cazip hale getiren özellikleri arasında kullanışlı olmaları, maliyet açısından uygun olmaları ve başarılı sonuçlar sağlamaları bulunmaktadır. Membran seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar da vardır. Hangi iklim koşulu için kullanılacağı, soğuk havalarda bükülebilme özellikleri, sıcaklığa dayanma nitelikleri, yangına karşı dayanıklı olması, kalınlık ve donatı tipi bu kriterler arasındadır. Yalıtım uygulamalarında kullanılan ana malzemelerden biri olan membranın çeşitleri uygulama yerlerine göre de değişiklik göstermektedir. Çatılarda, duvarlarda, havuzlarda ve genleşme tanklarında sık bir şekilde kullanılmaktadır. Genel olarak kullanılan çeşitleri ise şunlardır;

· PVC Membran: PVC membran kaplamada ana malzeme olarak PVC kullanılmaktadır. Bu sürece UV emiciler de dahil edilmekte, ayrıca tabaka kaynaklı oluşabilecek sorunların önüne geçilebilmektedir. PVC membran kaplamaların kopma ya da yırtılma problemlerine karşı oldukça yararlı bir koruma sağladığı bilinmektedir.

· Bitümlü Membran: Polyster malzeme ile güçlendirilen bitümlü membranlar uzun süreli bir koruma sağlayabilmektedir. İçeriğindeki kauçuk sayesinde daha esnek yapıları bulunmakta, buna bağlı olarak büzülme kaynaklı durumlarda sorunu en aza indirebilmektedir.

· TPO Membran: Farklı kalınlık ve boyutları bulunan TPO membran kaplama tek katlı ve yansıtıcı özelliğe sahiptir. Genel olarak 50-80 mil arası kalınlığı vardır.

· EPDM Membran: Tüm hava şartlarına karşı başarılı bir dayanıklılık gösteren EPDM Membranlar bu özellikleri ve hafif yapıları nedeniyle yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Kimyasal aşınma ve basınçtan olumsuz etkilenmemekte ve UV ışınlarına karşı dayanıklılık göstermektedir.

Membranın Faydaları

Hayat için önemli olan suyun binalardaki olumsuz etkilerinin önüne geçmek için membran malzemesinin uygulanması gerekmektedir. Çatıların sağlamlaşmasında önemli bir uygulama olan membran kullanımının pek çok faydası bulunmaktadır.

Membran yalıtımının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

· Su ve nemin nüfuzunu önler: Yapılar, su ve nemin nüfuz etmesi durumunda ciddi hasarlara maruz kalabilirler. Membran yalıtımı, su ve nemin yapıya nüfuz etmesini önler ve yapıların dayanıklılığını artırır.

· Havalandırmayı sağlar: Membran yalıtımı, havalandırma sağlayarak yapı içinde nem ve küf oluşumunu engeller. Bu da iç mekanlarda sağlıklı bir ortam sağlar.

· Isı yalıtımı sağlar: Membran yalıtımı, ısı yalıtımı sağlayarak yapıların enerji verimliliğini artırır. Bu da ısıtma ve soğutma maliyetlerini düşürür.

· Yapıyı güçlendirir: Membran yalıtımı, yapıların dayanıklılığını artırır ve hasarlara karşı korur. Bu da yapıların ömrünü uzatır.

· Çevre dostudur: Membran yalıtımı, çevre dostu malzemelerden yapıldığı için çevreye zararlı kimyasalların salınımını engeller. Bu da çevrenin korunmasına katkı sağlar.

Çatı Kaplamasında Membran Nasıl Uygulanır?

Çatı kaplamasında membran kullanımı son yıllarda yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Günümüzde neredeyse her çatıda kullanılan bu malzemenin uygulama işlemi çatı döşeme üzerine pürmüz yardımıyla ısıtılarak yapıştırılmasıyla yapılmaktadır. Genel olarak 1 metre genişlik ve 10 metre uzunluğa sahip olan rulolar halindeki membranların içeriğinde zift ve asfalt bulunmaktadır. Uygulamaya çatı yüzeyine bu ruloların serilmesiyle başlanmaktadır. Daha sonra şaloma ismi verilen ateşle ısıtılarak zemine yapışması sağlanmaktadır.

Çatı kaplamasında membran uygulaması iki kat şeklinde yapılmaktadır. İlk membranın yüzeye serilmesi, ısıtılıp yapıştırılmasının ardından ilkinin üzerine ikinci bir membran daha uygulanmaktadır. Bu sayede tüm çatı yüzeyi kaplanmış olmaktadır. Tüm zemin membran ile kaplandıktan sonra membranların ek yerleri ısıtılarak ziftin erimesi sağlanarak kaynak yapılmaktadır. Ziftin erimesiyle membranın ek yerleri kapanarak suyun girmesinin önleyecek bir şekilde yapıştırma işlemine geçilmektedir. Böylece çatılar özellikle kış aylarında yağmur ve kar sularının zarar vermeyeceği bir hale getirilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri