Kovid-19’dan Sonra En Tehlikeli Hastalık! O Hastalık Nedeni İle 1,6 Milyon Kişi Hayatını Kaybetti!

2021 yılında tüm dünyayı saran kovid-19 salgını, milyonlarca kişinin ölümüne neden oldu. Bir başka hastalığın ise, 2021 yılındaki korona salgınından sonra en fazla ölüme neden olduğu açıklandı.

Yapılan araştırmalara göre tüberküloz, halk arasında bilinen ismi ile verem, 2021 yılında tüm dünyada etkili olan kovid-19 salgınından sonra en fazla ölüme neden olan bulaşıcı hastalık olarak kayıtlara geçti. Yapılan açıklamalarda aynı zamanda, tüberküloz hastalığı nedeni ile 1,6 milyon kişinin hayatını kaybettiği de belirtildi.

Verem hastalığı; havayolu ile bulaşan, başta akciğerler olmak üzere kemik, deri ve göz gibi tüm doku ve organlara tutulabilen bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Yapılan çalışmalar sayesinde tedavisi mümkün olan verem hastalığı, dünya üzerinde her yıl ciddi oranlarda hayatların kaybedilmesine neden oluyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AÇIKLADI

Tüberküloz hastalığına dair Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre; 2021 yılında 1,2 milyonu çocuk olmak üzere, 10,6 milyon kişi tüberküloza yakalandı. 10,6 milyon kişinin, 1,6 milyonu ise, bu hastalık nedeni ile hayatını kaybetti. Verem, 2021 yılında dünyada bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölüm nedenleri arasında kovid-19 salgınından sonra ikinci sırada yer aldı. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri tüberküloz basili ile enfekte olurken bunların yüzde 5 ile yüzde 10’unda aktif hastalığın gelişti açıklandı.

YETERSİZ BESLENME NEDEN OLUYOR

Yetersiz beslenen kişilerin tüberküloz hastalığına karşı üç kat daha fazla risk altında olduğu belirlendi. 2021 yılında tespit edilen tüberküloz vakalarının yaklaşık 2,2 milyonunun yetersiz beslenme kaynaklı olduğu tahmin ediliyor. Tüberküloz hastalığı nedeni ile gerçekleşen ölümlerin yüzde 80’inden fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde gözlemleniyor. Tüberküloz hastalığı dünyanın her bölgesinde görülse de 2021 yılında tüberkülozun en sık rastlandığı bölgelerin başında güney Asya geliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne ait rapora göre, 2021 yılında tüberküloz vakalarının yüzde 46’sı Güney Asya’da, yüzde 23’ünün ise, Afrika’da görüldüğü belirlendi. Yine Dünya Sağlık Örgütü’ne ait rapora göre, 2020 yılında dünya genelindeki tüberküloz vakalarının üçte ikisinin Hindistan, Endonezya, Çin, Filipinler, Pakistan, Nijerya, Bangladeş ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden oluşan 8 ülkede görüldü.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri