Butik Bira

Zamanla piyasa kapsamında bira fiyatlarının artması ile tüketiciler butik bira üretimine ağırlık verir hale gelmişlerdir. Bu kapsamda evde yapımı sağlanabilen ve tat olarak piyasadaki biralardan daha güzel ve kaliteli bir lezzet sunduğu söylenen bu biralar butik olarak adlandırılabilmektedir ve piyasa kapsamında bulunanlardan daha farklı karışımlar içermektedir.

Bunun için farklı kitler bulunmaktadır. Fakat butik şekilde üretim sağlamak için standart kitleri kullanmak yeterli olmayacaktır. Bunun yerine farklı tatların bir arada kullanılması ile kitlere renk katmak mümkündür. Buna da üretimde modifikasyon adı verilmektedir. Kitlerin içerisine eklenecek meyve aromaları, yüksek alkoller gibi farklı lezzetler ile birleşimler elde edilerek farklı aromalar yakalanabilmektedir.

Butik Bira Nedir?

Aslına bakılacak olursa butik şekilde üretilen biralar, daha küçük alanlarda, daha sınırlı sayılarda üretilen biralar olarak adlandırılabilir. Bunlar, lezzet ve doku olarak da diğerlerinden daha farklı, seri üretim olmadığı için daha doğal içerikler ile hazırlanan biralardır. Bu nedenle yine farklı olarak sınıflandırmalar içerisinde yer alacaklardır.

Genel olarak bira kiti kullanılarak üretilen bu biralar, sadece küçük işletme kapsamında değil bireysel olarak da üretilip kullanılabilmektedir. Kişinin kendi damak zevkine göre kitler içerisinde yer alan aromaların modifiye edilmesi ile elde ettiği lezzetler de bu kategoride adlandırılabilir. Hem bireysel hem de küçük çaplı işletmelerde üretilen bu biralar, diğerlerine göre çok daha farklı segmentte ürünler olarak görülmekte ve bu şekilde tüketilebilmektedir.

Butik Bira Ve Ticari Bira Farkı Nedir?

Tüketiciler olarak genellikle ticari olarak üretilen ünlü markaların biralarının lezzet açısından daha tescilli olması ve bilinir olması nedeniyle daha kaliteli olduğu düşünülebilir. Fakat bu firmalar tat olarak odaklanmaktansa ticari amaçlı olarak işlemlerini yürüttüklerinden ötürü butik veya evde bira yapımı şeklinde üretilenler doğallık ve lezzet açısından çok daha kaliteli sonuçlar ortaya koyabilmektedirler.

Bu açıdan bakıldığında önemli ve bilindik markaların hepsinin tek düze lezzetler ürettiği söylenebilirken, butik şekilde üretim yapılan biralarda hem kalite, hem lezzet hem de doğallık açısından farklı özelliklere sahip olduğu da eklenebilir. Butik şekilde üretimlerde amaç ticaretten çok doğru lezzeti yakalamak olduğundan daha egzotik seçenekler elde etmek de mümkün olabilmektedir.

Evde Butik Bira Nasıl Yapılır?

Evde bira yapım kiti kullanılarak çok rahat butik bira üretimi gerçekleştirilebilir. Bunun için başlangıç setlerinden daha çok ileri seviye setleri seçmek daha mantıklı olacaktır. Çünkü farklı karışımlar ile elde edilecek aromalar, alkol oranları, farklılıklar bu şekilde belirlenebilmektedir. Bu anlamda butik şekilde yapılacak olan üretimler için uygun set seçerek işlemlere başlanılmalıdır. Hâlihazırda zaten sürdürülen bir yapım var ise eldeki set içerikleri de kullanılarak yeni özler ve kitler elde edilerek yeni bira tatları oluşturulabilmektedir.

Evde Butik Bira Üretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evde butik şekilde üretilecek olan biralarda öncelikle fermente esnasında olması gereken sıcaklık iyi kontrol edilmelidir. Bu anlamda olması gerekenden çok yüksek ya da çok düşük olan sıcaklıklar fermenteyi etkileyebilmektedir.

Bunun dışında yüksek alkollü bira kiti kullanımında temizliğe dikkat edilmese de mayanın aktif olması ve lezzetin sağlanabilmesi için önemli olan adımlardan biri olduğunu söylemek mümkündür.

Kitlerin kalitesi ve mayanın etkinliği de bira lezzetini, dokusunu ve acılığını etkileyen faktörlerdendir. O nedenle üretimde mayaların kullanımı da önem arz etmektedir.

Bu ve bunun gibi pek çok püf noktaya dikkat edildiğinde lezzetli biralar elde etmek mümkündür. Fakat en önemlisi devamlı butik bira üretimi gerçekleştirerek doğru karışımlara ulaşmak olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri