AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, deprem bölgesindeki son durum hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Büyük yıkıma yol açan 2 depremin ardından insanların çoğunlukla fay üzerinde olan bölgelerde yerleşim yaptıkları görüldü. Tatar, bu bölgelerde devam etmesi beklenen 5’in üzerindeki artçı sarsıntılara karşı vatandaşları uyardı.
Kahramanmaraş depremi sonrası tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı. Komisyonda sunum gerçekleştiren AFAD Müdürü Orhan Tatar, “şu anda Türkiye'de 485 tane diri fay var, bunların toplam uzunluğu 14 bin 500 kilometre civarında ve her biri de en az 5 veya üzeri büyüklükte bir deprem üretme potansiyeline sahip.” ifadelerini kullandı.
YERLEŞİM YERLERİ FAYLARIN ÜZERİNDE
Kahramanmaraş depreminde kırılan fayın Tayvan’dan, Güney Kore’den uzun, Portekiz’in kara parçasına neredeyse eşit uzunlukta olduğunu söyleyen Orhan Tatar şu bilgileri aktardı: “Bir jeoloji profesörü olarak bunu söylemeye üzülüyorum ama ne yazık ki ülkemizde, bu son 2 deprem sonrasında yıkımların olduğu yerlerin çoğunlukla faylar üzerinde olduğunu görüyoruz. Gerçekten, baktığımızda, insanların bu depremlerde ne yazık ki fay hatlarına yakın yerlerde yaşadığını görmek mümkün.”
BÖLGEDE 5’İN ÜZERİNDE DEPREMLER OLABİLİR
Bölgeyi ziyareti sırasında “Yeni bir deprem olacak mı?” ve “Artçı olacak mı?” gibi korku yaşayanları gördüğünü söyleyen Tatar, önümüzdeki günlerde bölgede 5’in üzerinde oluşabilecek artçı sarsıntılar meydana gelebileceğini belirtti. Bunu her zaman söylediklerini bir kez daha hatırlatan Tatar, “Çünkü 7,7- 7,6 büyüklüğündeki bir deprem, bu depremin oluşturduğu etki alanı, ortaya çıkan enerji, kırdığı fay parçasının büyüklüğü ve diğer bütün parametreleri dikkate aldığınızda bu belki de 6'nın üzerine kadar çıkabilecek büyüklükte artçı sarsıntılar yaratabilir.” uyarısında bulundu.