Almanya şubat ayında iş yerlerinde işçi açığı olduğunu bildirdi. Almanya tarafından yapılan açıklamalarda, işyerlerinde, 788.004 işçi açığı sorun olduğu bilgisi duyurulmuştu. Almanya için mart ayında da işçi açığı tablosunun aynı oranda olması bekleniyor. 2030 yılına kadar bu açığın ise, yedi milyonu bulması bekleniyor ve yetkililer bunun gerekçesi olarak da yaşlanan ve azalan nüfusu gösteriyor.
Almanya’nın işçi arama süreci devam ediyor. Tıp, mühendislik, bilgisayar programcılığı ve finans sektörlerinde çalışan arama sıklığı oldukça fazla. Bu sektörlerdeki personel aramaları devam ederken yıllık ortalama brüt gelirin 50 bin euroyu bulduğu da belirtildi. Almanya’daki birçok restoran yılda 30 bin euro maaş ile Türkiye’den garson getirmeye çalışıyor.
YÜZDE 40’I UYGUN İŞÇİ BULAMIYOR
Alman ekonomi gazetesi Wirtschaftswoche’de yer alan habere göre, Almanya’daki şirketlerin yüzde 40’ı uygun personel bulma sıkıntısı yaşıyor. 2030 yılında çalışan nüfus 49,5 milyon, 2060 yılında çalışan nüfus ise, 35,7 milyon olacak. Bu nedenle yurt dışından ve özellikle Türkiye’den personel alım süreci kolaylaştırılıyor. Almanya'da çalışmak isteyenlere ilk olarak bir yıllık yüze verilecek. İşin durumuna ve memnuniyete göre süre uzatılacak ve ardından süresiz olarak ülkede kalmanın yolu işçi için açılacak. Konuya dair yasal hazırlıklar devam ediyor. Şu süreçte uygun iş bulup davet alan Türkler, çalışma vizesi ile Almanya’ya gidebiliyor.
EN ÇOK PERSONEL SIKINTISI YAŞANAN SEKTÖRLER
Almanya'daki tüm açık pozisyonların yüzde 20’sinin iki aydan fazla süredir boş olduğu bildirildi. Aynı zamanda Almanya’da en çok personel ihtiyacı duyan sektörlerde sıralandı. Buna göre açıklanan sektörler şu şekilde;
- Sağlık Sektörü: Tıp doktorları, hemşire ya da sağlık alanında araştırma yapanlar ve diğer sağlık personelleri için yıllık ortalama brüt gelirin en az 30 bin euro olacağı bildiriliyor.
- Mühendislikler: Makine mühendisliği, sanayi kontrol mühendisliği ve elektrik mühendisliği alanlarında da ülkede büyük bir açık oldu bildirildi. Yeni başlayanların yıllık ortalama brüt geliri 50 euro olacak. Bunların yanı sıra; yazılımcı, müşteri temsilcisi, ekonomist ve işletmeci, kaynakçı, kaloriferci, demirci, nakliye ve lojistik sektörü elemanları ile havaalanı çalışanları konusunda da ülkede personel açığı olduğu bildirildi.