Beslenme Düzeninizi Hemen Değiştirin! Alzheimer Olmamak İçin Beyin Sağlığınızı Koruyun!

Yapılan araştırmalara göre, tercih edilecek beslenme programlarının beyin sağlığı üzerinde oldukça faydalı olduğu ortaya çıktı. Özellikle bu beslenme tercihinin, Alzheimer hastalığının meydana gelme riskinin azaltılması üzerinde etkili oldu açıklandı. İşte detaylar...

Çok kişi sağlıklı bir şekilde kilo vermek adına Akdeniz tipi diyeti tercih etmektedir. Akdeniz diyeti, yeşil yapraklı sebzelerden meydana gelen oldukça sağlıklı bir diyet türüdür. Kilo vermek ve mevcut kilonun korunmasını sağlamak için tercih edilen Akdeniz diyetine dair yapılan araştırmalar, bu diyet türünün beynin yenilenmesine ve hafızanın güçlendirilmesine de katkı sağladığını gösterdi.

Chicago’daki RUSH Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda; kızarmış yiyecekler, fast food tarzı ürünler ve paket gıdaların bol miktarda şeker ve tuz içerdiği, bu tarz beslenmenin hızlı bir şekilde yaşlanmaya neden olduğunu gösterdi. Yeşil yapraklı sebzeler ise hücre yönetici özellikleri ile beynin yenilenmesini ve unutkanlığın meydana gelmesini engelliyor.

DÖRT YAŞ DAHA GENÇ OLABİLİRSİNİZ

Chicago’da yer alan RUSH Üniversitesi’nde yapılan araştırmaların yazarı olan Puja Agarwal, yapılan araştırmalara dair şu bilgileri paylaştı; ‘’Bu sonuçlar heyecan verici. Haftada altı porsiyonda en fazla yeşil yapraklı sebze yemek ya da kızarmış yiyecekler yememek gibi sadece bir alanda insanların diye etlerindeki iyileşme bile, yaklaşık dört yaş daha genç olmaları ve beyinlerinde daha az amiloid plak birikimi ile ilişkilendirildi.’’ araştırmacılar diyet değerlendirmesi aşamasında ortalama 84 yaşında olan 581 bireyi incelediler. Aynı zamanda bu kişiler, ölüm sonrasında bunama araştırmalarında ilerletmek adına beyinlerini bağışlamayı da kabul ettiler. Araştırmaya katılanlar çeşitli yiyeceklerden ne kadar yediklerini soran anketleri katıldılar ve çalışmanın başlamasından ortalama yedi yıl sonra hayatlarını kaybetti. Ölümden hemen önce araştırmalara katılanların yüzde 39’una bunama teşhisi konmuştu. Katılımcıların beyin yapısı incelendiğinde ise, yüzde 66’sında Alzheimer hastalığı kriterlerinin olduğu tespit edildi.

ANKETLER İNCELENDİ

Çalışmalara dahil olan katılımcıların anketleri incelendi. Ispanak, lahana ve diğer yeşillikleri öncelik veren bir Akdeniz diyeti versiyonuna bağlı olanlara daha yüksek puanlar verildi. Bilim insanları sebze ağırlıklı diyet uygulayan kişilerin bir puan daha yüksek puan aldığını ve beyinlerinden 4.25 yaş daha genç insanlarla aynı miktarda plak bulunduğunu açıkladı. Zeytinyağı, fındık ve balık içeren Akdeniz diyetinin, kardiyovasküler hastalıklar ve daha uzun ömür dahil olmak üzere birçok konuda sağlığa yararlı olduğu tespit edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri