Bor Satışında Lider Olan Türkiye’de İlk ve Tek Bor Karbür Tesisi! Tesisin Açılışına Sayılı Günler Kaldı!

Türkiye’nin ilk ve tek bor karbür tesisi için adım atıldı! Bor rezervinde liderlik! Karbür tesisin ne zaman açılacağına dair sorular yerini o tarihe bıraktı! İşte detaylar...

Türkiye’de ilk karbür bor tesisi açılacak. Açılışı yapılacak olan tesisin 19 Mart 2023 tarihinde Balıkesir’in Bandırma ilçesinde faaliyette olacak. Tam kapasite şeklinde çalıştığı zaman 279 kişinin istihdam edileceği tesis içinde, yıllık bin tor kadar bor karbür üretileceği açıklandı. İşte açılışına sayılı günler kalmış olan bor karbür tesisi hakkında merak edilen ayrıntılar!

19 MART’TA AÇILIŞ

Türkiye’nin ilk karbür tesisinin açılışı için sayılı günler kaldı. İlk karbür tesis Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 19 Mart 2023 tarihinde açılacak. Açılacak olan tesisin tam kapasitesi çalışması durumunda toplamda 279 kişinin istihdamı sağlanmış olacak. Bir yıl içinde de bin ton kadar karbür üretiminin yapılacağı öğrenildi. Öte yandan ise Kütahya’nın Emet ilçesinde senelik olarak 5 bin ton kapasitesinde yeni bir karbür tesisi kurulmasıyla alakalı olarak çalışmalar sürüyor.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI AÇIKLADI

Bahsi geçen konuya dair açıklamada görüşlerini aktaran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ‘Türkiye’nin son zamanlarda borda attığı adımların meyvelerini toplama zamanı başladı. Bor cevherini borik asite ve atıklarının da lityumu dönüştürerek satmaktayız. Bunun dışında da kullanım alanlarını çoğaltmak için çalışıyoruz. Nitekim bu attığımız adımlar da bizim için yeni rekorla olmakta. 2 yıl üst üste bor satışında rekor sahibi olduk. Yeni rekorlar için de yeni tesisler ile katma değerli ürün portföyünün yükselmesi gerekmekte. Bu tesisle bunu da yapmış olacağız’ dedi.

KATMA DEĞER ARTACAK

Borun işlenmesi ile cevherinin daha da artacağını ifade eden Bakan Fatih Dönmez, ‘Bor cevherinde bulunan katma değer, borik ait gibi rafine olan ürünlerde yedi misline, bor karbür gibi ürünlerde de 300 misline, bor karbürün kullanılmış olduğu zırh sektöründe de 2 bin misline, hatta roket nozul yapımı sektöründe 35 bin misline kadar çıkmış olunur’ şeklinde açıklamada bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri