Ünlü Edebiyatçı Hayatını Kaybetti! İşte Kenzoburo Oe’ye Ait Merak Edilenler!

Japon edebiyatının önemli isimlerinden olan 88 yaşındaki Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Kenzaburo Oe hayatını kaybetti. Kenzaburo Oe’nin hayatını kaybettiği, yayıncısı tarafından duyuruldu. İşte detaylar...

Japon edebiyat dünyasının önemli isimlerinden olan Kenzaburo Oe, 88 yaşında yaşamını yitirdi. Kenzaburo Oe’nin hayatını kaybettiğini yapımcısı duyurdu. Nobel Edebiyat Ödülü’ne sahip olan Japon yazar Kenzaburo Oe, Japon edebiyatının önde gelen isimleri arasında yer alıyordu.

31 Ocak 1935 yılında Japonya'nın Ehime eyaletine bağlı Ose köyünde dünyaya gelen isim, Japonya’nın en prestijli Üniversitesi olan Tokyo Üniversitesinde Fransız edebiyatı eğitimi almıştır. Ülkemizde de birçok kişi tarafından tanınan yazarın en bilinen eseri Kişisel Bir Sorun’dur. Japon yazar, ülkesinde gelmiş geçmiş en güçlü sosyal ve politik eleştirel yaklaşımını roman dünyasına taşıması ile bilinmektedir.

1994 YILINDA NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ KAZANDI

Kenzaburo Oe, sosyal ve politik eleştirileri roman dünyasına yansıtmasının yanı sıra, entelektüel niteliğe yüksek romanlara sahip olması da 1994 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü almasını sağladı. Kenzaburo Oe, savaşçı sınıf kökenli olup geleneklerine bağlı bir taşra ailesinde yetiştirilmiştir. Kendi yaşıtı Japon çocukları gibi Kenzaburo Oe’de, Japonya’nın müttefik güçlere yenildiğini ve teslim olduğunu, İkinci Dünya Savaşı'nın bittiğini radyoda İmparator Hirohito’nun kendi ağzından duyana kadar, İmparator Hirohito’nun yaşayan bir tanrı olduğuna inanmıştır. İmparatorun da insan olduğunu o an öğrenen Kenzaburo Oe’nin dünya algısı sonsuza dek değişmiş, kayboluş ve yıkım duygusu meydana gelmiştir.

BİRÇOK YAZAR ESELERİNDE BİRLEŞTİ

Kenzaburo Oe’nin babasının erken ölümü ve oğlunun da beyin fıtığı nedeni ile engelli olarak dünyaya gelmesi, Kenzaburo Oe’nin edebiyat hayatını etkileyen olaylar arasında yer almıştır. Kenzaburo Oe eserlerinde; Sarte, Mailer, Faulkner, Melville, William Blake, Fyodor Dostoyevsky, Miguel de Cervantes, Dante ve Chi-ha gibi çeşitli yazarları birleştirmiştir. Kenzaburo Oe’nin en bilinen eserleri arasında; Shiiku, Kişisel Bir Sorun, Sessiz Çığlık, Delilikten Kurtar Bizi ve Ayağa Kalk Genç Adam yer almaktadır. Nobel Edebiyat Ödüllü Japon yazar Kenzaburo Oe, yaşlılık nedeni ile hayatını kaybetmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri