Gümrük Avukatı Kimdir?

Gümrük avukatı, Gümrük Kanunu ve dış ticaret ilişkilerinden doğan ihtilaflar ve hukuki sorunlarla ilgilenen avukattır. Bu konudaki temel düzenleme Gümrük Kanunu'nda yer almakla birlikte, karma bir hukuk dalı olması nedeniyle birçok farklı mevzuatta hükümler bulunmaktadır. Gümrük avukatları genel olarak gümrük, ithalat ve ihracat işleriyle ilgilenen müvekkillerine hukuki destek vermektedir.

İzmir Gümrük avukatı; Gümrük hukukunu yargılama ve müvekkillerin karşılaştığı sorunları çözme yeteneğine sahip olmalıdır. İzmir gümrük avukatının başvuru aşamasında zamanında ve etkin bir şekilde yaptığı başvurularla sorunu çözebilmesi ve sürelerini kaçırmaması önemlidir.

Gümrük hukuku içi uyuşmazlıklara ilişkin uygulamada birçok sorun bulunmaktadır. Hem gümrük mevzuatının karmaşıklığı hem de bu alandaki mevzuatı bilen hukukçuların azlığı uyuşmazlıkların çözümünü zorlaştırmaktadır. Bu ihtilafların en önemlisi gümrük ve kaçakçılık mevzuatına ilişkin ihtilaflardır. Ayrıca bu uyuşmazlıklar idari yargıyı da ilgilendiren ve çözülmesi hukuki bilgi gerektiren bir uyuşmazlık türüdür. Asılsız temyiz ve davalar, ilgililerin yüksek idari para cezaları ödemelerine veya özgürlükleri bağlayıcı cezalar almalarına neden olabilir.

İzmir gümrük vekilliği alanında yapılan analizlerde pek çok durum gözlemlenmektedir.  Bunlar, gümrük kapsamına giren eşyanın devlet tarafından kontrol edilmesi, eşyanın yurda giriş ve çıkışlarının aşamalarıdır. Bu denetim süreçleri ile kaçak malların yurt dışına çıkması ve ülkeye girişi engellenirken, vergi takibi de gerçekleşir. Gümrük, İthalat ve İhracat Kanunu olarak yer alan kanun ile birlikte gümrüklerde yani eşyanın yurda giriş ve çıkışlarında oluşabilecek sorunlara çözüm sağlayan bir hukuk dalı olarak yer almaktadır.

Dış ticaret Türkiye'de genellikle gümrük kanunu düzenlemelerine göre gerçekleşmektedir. İhracat ve ithalat işlemleri de Gümrük, İthalat ve İhracat Kanununa göre düzenleme adımları ile gerçekleşmektedir.

İthalat ve ihracat işine devam edenler ile gümrük konularında sıkıntılar yaşanabilir. Gümrük, İthalat ve İhracat Kanunu ile yanlış bilgi verme aşamalarının yanı sıra eksik belge ve evrak gibi durumlar hukuki zeminde anında çözüme kavuşturulabilmektedir.

Gümrük, İthalat ve İhracat Hukuku Avukatı

Gümrük, İthalat ve İhracat Hukuku Vekili, ülkemizde veya gerektiğinde diğer ülkelerde gümrük mevzuatına en iyi hakim olan kişilere verilen isimdir.

Gümrük Vekilleri aracılığıyla oluşabilecek problemler daha oluşmadan önlenebilmekte ve bu anlarda yaşanan problemlerde problemler hızlı bir şekilde çözülebilmektedir.  Bu nedenle gümrüğü kullanan firmaların sorun yaşamasalar bile bir Gümrük, İthalat ve İhracat Hukuku avukatından danışmanlık hizmeti almaları büyük önem taşımaktadır. Alınan danışmanlık sayesinde avukat sizi bir problem oluşmadan önce uyarmakta ve Gümrük, İthalat, İhracat Kanununa aykırı davranışların önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Bu sayede büyük para cezaları ödeme, gümrükten mal iadesi gibi sorunlar yaşanmazken, gümrük işlemleriniz hızlı bir şekilde daha az masrafla halledilirken her açıdan kazançlı çıkılır.

Gümrük, İthalat ve İhracat Hukuku avukatları  genel olarak incelendiğinde gümrük ve dış ticarete ilişkin birçok işleme hukuki danışmanlık vermenin yanı sıra gerektiğinde dava sürecini takip edebilen kişilerdir.

Bunlara ek olarak Gümrük, İthalat ve İhracat Hukuku avukatı uluslararası ticari sözleşmeleri hazırlayabilir ve hazır olan bu gerekli sözleşmeleri kontrol edebilir. Ayrıca gerekli belgeleri kendisi hazırlayabilir, diğer yandan geçici depo ve antrepolarda bulunarak söz konusu eşya ile ilgili yapılacak yasal işlemleri takip edebilir. Bu arada serbest bölge ile ilgili gerekli yasal işlemleri yapabilirler.

Dış ticaret işlemleri, Gümrük, İthalat ve İhracat Kanunu maddelerine her zaman daha fazla dikkat edilerek, prosedürlere ve kanunlara uygun olarak yapılmalıdır. Gerek ulusal durumlarda gerekse uluslararası düzeyde belirlenen yasal düzenlemelerin yanı sıra dış ticarete dayalı olarak akdedilmiş sözleşmelerin olup olmadığı izlenmektedir. Bu tür anlar özellikle şirketler için önemli bir yere sahipken, farklı anlarda gözden kaçan bir ihmal veya hata şirkete büyük maliyetlere veya cezalara neden olabiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri