6 Şubat’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremler, 10 ilde birden eşi görülmemiş bir felakete yol açtı. On binlerce binanın yıkıldığı afetin akabinde, beklenen İstanbul depremi ile ilgili önlemler sıkılaştı. Bakan Murat Kurum, İstanbul’da 1.5 milyon binanın yıkılıp yeniden yapılacağını açıkladı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın projesi olan “1.5 milyon konut”un dışında, pek çok İstanbullu da genç bina arayışına girdi. Peki yeni evler depreme dayanıklı mı? Yeni bir ev alırken hangi ayrıntılara dikkat etmelisiniz? Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Ahmet Erkurtoğlu, bu rehberi sizin için açıkladı.
99 DEPREMİNDEN SONRA YAPILDIYSA YÖNETMELİĞE UYGUNDUR
Ahmet Erkurtoğu, binanın 99’dan sonra yapılmasının büyük önem teşkil ettiğini belirtti. 99 sonrası yapılan binaların, şimdiki yönetmeliğe uygun olarak inşa edildiğini ifade etti. Başkan, Bakan Kurum’un sık sık dile getirdiği 1.5 milyon konutun da yerinde kentsel dönüşüme girmesinin daha doğru olacağını, aksi halde buralarda tekrar nüfus yoğunlaşması yaşanabileceğinden İstanbul’a daha büyük bir külfet olacağını açıkladı
Erkurtoğlu, bir veya iki katlı binalar yapmak suretiyle kentsel dönüşüme gidilmesinin İstanbul’da hayat kurtaracağını söyledi. Bu şekilde yapıldığı takdirde, binaların başka yere taşınmasına da gerek kalmayacağının altını çizdi.
BİNANIN STATİK RAPORUNU MÜHENDİSE İNCELETEBİLİRSİNİZ
Başkan Ahmet Erkurtoğlu, yeni alınacak veya oturulacak olan binaya ait zemin raporunun ve statik raporun belediyeden kolaylıkla temin edilebileceğini söyledi. Belediyeden alınan bu raporları, bir mühendise inceletebilir ve binanız hakkında detaylı fikir sahibi olabilirsiniz. Bu sayede alınacak olan binayla alakalı bütün soru işaretleri ortadan kalkmış olur.
2000 sonrası yapılarda büyük bir kalite olduğunu, demirden çalma veya betona su katma gibi hilelerin yapılmadığını belirten Erkurtoğlu, özellikle İstanbul’da 2000 sonrası binalarda oturmanın hayati önemini belirtti.