5 Milyonu Etkileyen Düzenleme Kabul Edildi! Kafalar Hala Çok Karışık: Şimdi Ne Olacak?

EYT düzenlemesi resmen kabul edildi ama herkesin kafası hala karışık. Çalışan, işveren, EYT’li olup çalışmak isteyen ya da ne zaman EYT’li olmalıyım diyen…

EYT’lilerin mağduriyetlerini sona erdiren kanun, 3 Mart 2023’de resmen yürürlüğe alındı. Hemen hemen 5 milyon insanı ilgilendiren yasa çerçevesinde 2023 senesinde 2 milyon 250 bin çalışan anında emekliliğe ulaşabilecek. Kanunun belirttiği şartlara sahip olanlarsa herhangi bir zaman sınırı olmadan yetkili mercilere başvurabilecek. Ama tüm yapılan açıklamalara rağmen akıllardaki sorular azalmadı.

EYT kapsamında emekliliğe hak kazananların bir kısmı emeklilik sonrası çalışmaya devam ederken, bir kısmı gerçek bir emeklilik hayatına geçmeyi tercih ediyor. Bu durum sonuç olarak iş dünyasını da derinden etkileyecek. Hem patronların hem de çalışanın kafasında pek çok soru belirdi. Bu noktada hak kaybının önüne geçmek için neler yapılması gerektiğini ve işçi-işveren anlaşmazlıklarının çözümünde rol oynayan arabuluculuğun ne gibi faydalar sağladığını konunun uzmanlarıyla görüştük.

ZORLAMA ASLA KABUL EDİLEMEZ

EYT’liler ve işverenlerin sorularını cevaplayan uzman arabulucu Filiz Metin, evvela, çalışma hakkının Anayasal bir hak ve görev olduğunu belirtiyor ve kimsenin çalışmaya ya da çalışmamaya zorlanamayacağını, bu nedenle, EYT’Lilerin emekli olup olmama kararını kendilerinin vereceğini ve bu kararın tamamen kendilerine bağlı olduğunu dile getirdi.

Emeklilik hakkı ile alakalı işten ayrılmış olan çalışanların ihbar tazminatı alamayacaklarını dile getiren Metin, çalışanın işten ayrılması durumunda varsa senelik izin ücreti ve çalışması kaynaklı kıdem tazminatları da dahil tüm işçilik alacaklarının kendisine ödenmesi gerektiğini belirtti.

SİGORTA YENİDEN YAPILIR

Emeklilikten sonra, çalışmayı sürdüren çalışanın sigorta girişinin patron tarafından bir kez daha yapılacağını belirten Metin, bu şekilde çalışanın çalıştığı ilk dönem ile alakalı olarak, ister ise kıdem tazminatını almadan da çalışmayı sürdürebileceğini söyledi ve emeklilikten sonra gelen dönemi 2. çalışma dönemi diye tanımladıklarında; bu 2. çalışma döneminin bir gün bittiğinde, çalışmakta olan kişinin hem 1. hem de 2. çalışma dönemlerin dikkate alınıp 2. çalışmasındaki son brüt ücretin üstünden kıdem tazminatı alacağını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri