Göz Kayması Tedavisi

Şaşılık, göz hareketlerinin birbiri ile olan uyumunu kaybetmesidir. Şaşılık genelde nedeni bilinmeyen bir şekilde bebeklik döneminde ortaya çıkar. Çocukluktan gelen bu şaşılıkların yanında bir de daha sonraki zamanlarda ortaya çıkan şaşılık türleri de mevcuttur.

Gözde kayma en sık olarak gözlerden birinde dışa doğru kayma şeklinde ortaya çıkar. Diğer şaşılık tipleri; içe kayma, diğerleri ise yukarı ve aşağı kayma şekilleridir.

Göz Kayması Hangi Sorunlara Neden Olur?

Göz kayması yetişkinlerde, psikolojiyi zorlayan bir sorundur. Çünkü göz temasını engeller, şaşılığı olan kişiler diğer insanların gözlerine bakmak istemeyebiliyorlar. Bunun nedeni en sık olarak karşılaştıkları; "nereye bakıyorsun?" sorusu ile karşılaşmalarıdır.

Bunun dışında şaşılık çocuklarda görme sorunlarına yol açar. Bu sorunlar; göz tembelliği yani görme azlığı ve üç boyutlu görme yeteneğinin gelişmemesidir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Şaşılık Nasıl Tedavi Edilir?

Gözde kayma çocukları ve bebeklerin yaklaşık %2’sinde görülür. En sık başvurduğumuz yöntemler çocuklarda gözlük ve kapama tedavileridir. Bu tedaviler ile kayması düzelen çocuklarda veya bebeklerde cerrahi müdahale yapmıyoruz. Ancak eğer bu tedaviler ile düzelmezse göz kayması ameliyatı gündeme gelmektedir.

Yetişkinlerde Şaşılık Nasıl Tedavi Edilir?

Yetişkinlerde göz kayması tedavisi genellikle ameliyat ile gerçekleşmektedir. Eğer kayma miktarı belirgin veya kişinin psikososyal yaşamını etkiliyorsa özellikle ameliyat mümkünse uyguladığımız bir yöntemdir.

Şaşılık Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Şaşılık ameliyatı ile göz kasları arasındaki dengeyi yeniden sağlıyoruz. Bunun için öncelikle kayma miktarını tespit ediyoruz. Gözde kayma cetvelleri ve prizmatik cetveller ile yaptığımız şaşılık testleri ile muayenelerde kayma miktarı belirlenir. Bu belirleme neticesi sonrasında ameliyatta uygulanacak dozu cerrrahın tecrübesi ile oluşturulmaktadır. Ameliyatta uygulanacak doz cerrahi başarıyı doğrudan etkilemektedir. Göz kayması ameliyatı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Göz Tembelliği Olması Ameliyat Olmaya Engel midir?

Gözde görme azlığı olması ameliyat olmaya kesin bir engel değildir. Birçok hastamız görme azlığı ve belirgin bir göz kayması nedeniyle bize başvuruyor. Şaşılık ameliyatı sonrası oldukça iyi sonuçlar elde ediyoruz.

Göz kayması ameliyatları ile göz tembelliği tedavisi birbirinden farklıdır. Göz tembelliği tedavisi göze kapama yapılarak gerçekleştirilir. Özellikle yetişkinlerde ve 10 yaşından büyüklerde göz tembelliği düzelmesi mümkün değildir. Göz tembelliği 6 - 7 yaşına kadar tedavi edebildiğimiz bir hastalıktır.

Göz Kayması Ameliyatı Sonrası Tekrar Kayma Riski Nedir?

Göz kayması ameliyatlarının başarısı her hasta grubunda farklıdır. Genel olarak hastalarımız tekrar kayacak diye şartlanıp tedavi olmaktan çekiniyorlar. Her hastanın ayrıca değerlendirilmesi gerekir. Bize ulaşan hastalarımız ile ameliyatımızın başarı oranı ve tekrar kayma riskini paylaşarak ameliyata karar veriyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri