Kasap Açacaklar! Et Kütüğü Alırken Bu Unsurlara Dikkat!

Gıda sektöründe en önemli yere sahip meslekler arasında kasaplık geliyor. Et ve benzeri şarküteri ürünlerinin satışını gerçekleştiren kasaplar insan sağlığı ve gıda güvenliği açısından oldukça dikkatli olmak zorundalar. Bu bağlamda kasapların en fazla kullandıkları materyaller arasında et kütüğü olarak bilinen tezgâh çeşitleri yer almaktadır. Et kütüğü ete doğrama ya da dövme gibi işlemlerin uygulandığı bir çeşit tezgahtır. Bu tezgahların özel materyallerden üretilmesi gerekmektedir. Ayrıca ete uygulanacak işlemlerden en verimli sonucu alabilmek için uygun tasarımlara sahip olmalıdır. Diğer bir yandan bu tip tezgâhların hem gıda hijyenini sağlamak hem de kullanım esnasında meydana gelebilecek iş kazalarını engellemek için oldukça dikkatli seçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle kasap açmayı düşünen kişilerin bilhassa et kütüğü satın alırken dikkat etmeleri gereken belirli başlı unsurlar bulunmaktadır.

Hijyeni Açıdan Uygun Olmalı

Kasap tezgâhı olarak da bilinen et kütüğü direkt olarak et ürünleriyle temas etmektedir. Bu nedenle bu tip ürünlerin hijyen açısından uygun olması gerekmektedir. Bir et kütüğünün hijyenik açıdan uygun olması için gerekli olan en önemli ve en temel nokta paslanmaz malzemelerden üretilmiş olmasıdır. Etin kanlı yapısı nedeniyle sıvıya maruz kalan et kütükleri paslanmaz malzemelerden üretilmedikleri takdirde belirli bir kullanım sonrasında küf tutmaya başlayabilir. Paslanan bölgeyle temas eden et ürünleri ise insan sağlığı açısından büyük tehlike arz etmektedir. Bu nedenle et kütüğü satın alırken ilk dikkat edilmesi gereken nokta paslanmaz malzemeden üretilmesidir. Öte yandan daha öncede bahsedildiği et kanlı bir yapıya sahiptir. Bilhassa ete dövme işlemi uygulanırken yapısında bulunan kan daha fazla açığa çıkmaktadır. Bu durum et kütüğünün kirlenmesine yol açmaktadır. Kolay temizlenebilen yapıya sahip et kütükleri hem kasapların işlerini hızlandırır hem de kütük üstünde bakteri ve mikrop oluşumunu engeller.

Denge Noktasına Dikkat Edilmeli

Et kütüğü seçiminde önemli olan bir diğer nokta ise denge noktasıdır. Bilhassa et dövme ve doğrama işlemlerinde tezgâh ağır darbelere maruz kalabilmektedir. Bu darbeler esnasında et kütüğünün denge noktasının bozulmaması dövme ve kesme işlemlerinin uygun şekilde gerçekleştirilebilmesi için çok oldukça önemlidir. Piyasada mevcut bulunan et kütüğü çeşitlerinin çoğunluğu iki bacaklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak denge noktasının daha iyi belirlenebilmesi açısından üç bacaklı tasarıma sahip et kütüğü modelleri daha uygundur. Öte yandan üç bacaklı olarak tasarlanan et kütükleri iki bacaklı olan tasarımlara nazaran daha dayanıklı bir yapı sunmaktadır. Ekstra olarak eklenen bacak sayesinde et kütüğünün ete uygulanacak çeşitli işlemler esnasında aldığı ağır darbelere karşı daha fazla dayanıklı olması sağlanmıştır. Bu sayede hem uzun ömürlü kullanım sağlanmış olur hem de tezgahı kullanacak olan kişinin iş kazası yaşama riski en az seviyeye indirgenir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri