Güneydoğu’da meydana gelen depremler sonrasında birçok ilde ağır yıkım meydana geldi. Toplam 11 ili etkisi altına alan depremlerden sonra hasar için tespit çalışmaları sürüyor. Birleşmiş Milletler tarafından da bölgedeki hasarın ne boyutu hakkında açıklama geldi. Açıklanan bilgilere göre, Birleşmiş Milletler bölge için hasarın maliyetini 100 milyar doları geçmiş olabilir! Meydana gelen depremler sonrasında 2.7 milyon kişi yerinden olurken deprem maliyeti içinde oldukça yüksek bir rakam açıklanmış oldu.
BM TEMSİLCİSİ BÖLGEDEN AÇIKLAMA YAPTI
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, BM Cenevre Ofisi’nde meydana gelen rutin haftalık basın toplantısı içinde Gaziantep’ten video konferans ile bağlantı sağladı. Vinton, deprem maliyetine yönelik açıklamalar yaptı.
6 Şubat 2023 tarihli meydana gelen depremlerden bu yana 1 ay geçtiğini ifade eden Vinton, deprem sebebi ile bölgedeki 2.7 milyon kadar kişinin yerinden olduğunu, 600 bine yakın bina ya da iş yerinin yerle bir olduğunu açıkladı. Vinton, ‘Şimdiye kadar yapılmış olan hesaplamalara, hükümetin sunmuş olduğu ve uluslararası paydaşların desteklemiş olduğu zarar bedelinin 100 milyar doları geçeceği tahmin edilmekte.’ İfadelerine yer verdi.
MEYDANA GELEN ENKAZ 100 METREKÜP
Temsilci isim Vinton, deprem bölgesinde yeniden toparlanma çalışmalarının hayatın normale dönmesi anlamında son derece önemli olduğu dile getirdi. Yaşanan depremin boyutlarının benzeri daha önce görülmemiş bir seviyede olduğunu aktaran Vinton, ‘Geride enkaz altından insanların evleri, hayalleri, anıları ve her şeyi kaldı. Ama öyle büyük bir deprem ki 100 milyon metreküp enkaz meydana getirdi ve bu oldukça çok büyük bir miktar’ ifadelerine yer vermiş oldu.
DEPREMİN BOYUTU ANLAŞILMALI
Vinton, ‘Uluslararası camia için bizim mesajımız, bu depremin ne kadar büyük bir boyutta olduğunun anlaşılması. BM Genel Sekreterinin de ifade ettiği gibi, Türkiye’nin senelerdir Suriyeliler için göstermiş olduğu cömertliği, şimdi onlar için gösterme zamanı’ dedi.