Çadırlarda Bu Yöntemler İle Isının! İşte Risksiz ve Güvenli Isınma Yöntemleri!

Kahramanmaraş depremlerin ardından binlerce kişinin barınma sorunu gündeme geldi. Çadırlarda yaşamaya çalışan insanların en büyük sorunu ısınma olarak önemini korumaya devam ediyor. İşte detaylar...

6 Şubat günü meydana gelen iki büyük depremin ardından, on bir ilimizde binlerce bina yıkıldı. Yıkılan binalar nedeni ile kırk beş binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremden hayatını kurtarabilen vatandaşlar ise, soğuk kış günlerinde çadırlarda kalmaya devam ediyor. Barınma sorununun yanı sıra, depremzedelerin ısınma sorunu da hala önemini koruyor.

Kış aylarında çadırda kalmak zorunda olan depremzedeler, çadırların en kolay şekilde nasıl ısıtılır bileceğini araştırıyor. Bu yöntemler ile çadırların azaltılması sağlanabilir. Yaşanan depremlerden dolayı çadırlarda kalan depremzedelerin den birçoğu, ilk kez çadırda kaldığı için özellikle çadırların nasıl ısıtılacak ağına dair güvenli ve risksiz yöntemleri araştırıyor.

MUMLA ÇADIRLARI ISITIRKEN DİKKAT EDİN

Çadır ısıtma yöntemleri arasında en çok bilinen ve tercih edilen teknik, mum ile ısıtmadır. Çadır ısıtmak için tercih edilen mum pratik olduğu kadar tehlike de arz etmektedir. Kamp çadırlarının kumaşı, en ufak bir kıvılcımda zarar görebileceği gibi büyük yangınlara da sebebiyet verebilir. Bu nedenle mum kullanımında bazı hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Kullanılacak mum mutlaka bir konserve kutusu ya da buna benzer muhafazalı bir kutu içerisine yerleştirilmelidir. Tercih edilecek mumların soya mumu ya da saf bal mumu olması gerekmektedir. Özellikle marketlerde satılan mumların kullanılması durumunda, mumlardan çıkan duman çadırda iş bırakacağı için çadırlarda bir tahliye alanının oluşturulması gerekmektedir. Gerekli güvenlik tedbirleri alınarak kullanılacak mum, her koşulda sıklıkla kontrol edilmelidir.

TAŞLARLA 6-7 SAATLİK ISINMA ELDE EDİLEBİLİR

Tecrübesi olmayan kişiler tarafından biraz riskli olsa da doğru taşların seçimi ve bu taşların ısıtılması ile çadırlarda 6-7 saatlik sıcaklık elde edilebilir. Yanlış taş seçimi, ısıtma esnasında patlamalara ve yaralanmalara neden olabilir. Bu yöntemi ilk kez deneyecek olanlar volkanik taş siparişi vererek ısınma yöntemini tercih edebilir. Isıtılan taşlar alüminyum folyoya sarılarak çadırın içerisinde battaniye ya da yüksek bir zemine koyularak, taşların ısıtma görevini yapması sağlanabilir. Toprak ile çadır ısıtma yöntemi de geçmişten günümüze gelen ısınma teknikleri arasında yer almaktadır. Bu yöntem için öncelikle toprak üzerinde büyük bir ateş yakılır ve közler çadır boyunca serilir. Gözlerin üzerine toprak örtülür daha sonra yaprak ve farklı bitki örtüleri ile kapatılıp üzerine çadır kurulur. Bu teknik, çadırların 9-10 saat kadar sıcak kalmasına imkan sunar.

ÇADIR İÇERİSİNDE OCAK YAKMA

Çadırların içerisinde yakalayacak jel yakıt ve alkol ocağı da tercih edilebilecek bir diğer yöntemdir. Kısa süreli bir ısınma sağlayan bu yöntemler biraz riskli olabilmektedir. Alkol ocağı ya da devrilme riski olmayan çanak içerisinde yakılacak yakıt, kısa süreli de olsa yüksek ısıtma sağlamaktadır. Bu yöntem mutlaka uyanık olunduğu vakitlerde ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri