Tapu Sahiplerine İçin Uyarı: Sadece 61 Gün Kaldı, Bunu Yapmazsanız Haklarınız Boşa Gidecek!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu sahipleri için kritik bir uyarıda bulundu. Tapu kayıtlarına dair yapılan duyuruda 90 gün süre tanınmıştı, o sürenin bitmesine sadece 61 gün kaldı. Tapu sahipleri bunu yapmazsa, haklarını kaybedecek! İşte detaylar…

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM), tapu sahipleri için kritik bir uyarıda bulundu. TKGM, önalım davalarının 3 ay içinde açılması gerektiğini belirtti. Önalım davası, önalım hakkını elde eden paydaşların, yapılan satışların gayrimenkul alıcısına bildirilmesi durumunda açılması gereken bir davadır.

Hisseli tapularda büyük bir önem arz eden önalım davası, belirtilen süre içerisinde açılmadığı takdirde paydaşların hak kayıplarıyla sonuçlanacak. Hisseli tapularda taraflara şufa (ön alım) hakkı verilir. TKGM tarafından ön alım hakkı için 90 gün olarak açıklanan sürenin ilk ayı geride bırakıldı ve dava açmak için sadece 61 gün kaldı.

HİSSELİ YERLERİN SATIŞINDA, ALIM ÖNCELİĞİ DİĞER PAYDAŞLARIN

Şufa hakkı sayesinde, taraflardan biri hisseli yerin kendi payına düşen kısmını satışa çıkarırsa, alım önceliği diğer paydaşlara verilir. Paydaşların bu öncelikten faydalanabilmesi için TKGM tarafından verilen süre 90 gündür. 90 gün içinde, paydaşın önalım davası açmaması halinde, şufa hakkı kaybı yaşanır. Belirlenen 90 günlük süreden geriye yalnızca 61 gün kaldı.

Bunun yanında, eğer hisse sahibi, diğer paydaşların haberi olmaksızın kendi payını satarsa, paydaşlar ön alım davasını açmak için 2 yıl süreye sahip olur. Paydaşlara verilen itiraz hakkı, belirtilen süre içinde açılmadığı takdirde, dava hakkı kaybedilir.

ÖN ALIM HAKKI NASIL ELDE EDİLİR?

Ön alım hakkı, hisseli yerlerin satışında diğer paydaşlara tanınan haklardan biridir. Eğer bir paydaş, taşınmazını satışa çıkarırsa, öncelikli alma hakkı diğer hisse sahibinindir. Eğer diğer paydaş, dava yoluyla ön alım hakkı elde ederse hissesini satılığa çıkaran kişi mevcut taşınmazı o paydaşa satmakla yükümlü olur.

Ön alım hakkı için hisseli mülkteki bütün paydaşlara 3 ay süre tanınır. Bu süre zarfında dava açılmazsa, paydaşlar ön alım hakkını kaybetmiş olurlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri