Çanakkale’de Kuraklık Alarmı! Atikhisar Barajında Su Miktarının Düşmesi Üzerine Belediye Bir Dizi Önlem Aldı!

Mevsim normallerinin dışında devam eden sıcaklık ve yağışların olmaması sebebiyle kuraklık tehlikesi kendini gösterdi. Çanakkale’nin içme ve kullanma suyunun karşılandığı barajda suyun miktarı düştü! İşte detaylar...

Hava sıcaklıkları bir süredir mevsim normallerinin üzerinde devam ediyor. Kar ya da herhangi bir yağmur yağışı yok. Bu sebepten kuraklık için alarmlar verilmeye başlandı. Çanakkale’de kuraklıktan etkilenmenin eşiğinde.

Çanakkale’nin hem içme hem de kullanma suyu gereksinimin karşılanmış olduğu 54 milyon 115 bin metreküp kapasiteye sahip Atikhisar Barajı’nda su miktarında 23 milyon metreküpe kadar bir düşme meydana geldi.

SUYUN MİKTARI 23 MİLYONA METREKÜPE DÜŞTÜ

Çanakkale için oldukça önemli olan merkezin hem içme hem de kullanma su ihtiyacını üstlenmiş olan ve 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip olan Atikhisar Barajı’ndaki suyun miktarında düşüş meydana geldi. Barajın doluluk oranı 23 milyon metreküpe kadar düşmüş oldu. Kuraklık sebebiyle barajda olan su miktarın da düşüş yaşandı. Bahsi geçen barajın su miktarında olan azalma nedeniyle Çanakkale Belediye tarafından encümen kararı ile su kullanımına yönelik kısıtlama gelmiş oldu.

BELEDİYE BİR DİZİ ÖNLEM ALDI

Çanakkale Belediyesi yapmış olduğu yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi; Konut ile iş yeri önlerinin ve içlerinin hortum ile yıkanmasının yasaklanması, yüksek olan su tüketimi sanayi tesislerinde suyun tasarruflu olarak kullanılabilmesi adına var olan kullanımları göz önüne alınarak kısıtlama yapılması, halı ile kilim yıkamalarının yasak olması, şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasının yasak olması, oto kuaför yıkama işletmelerinde su tüketiminin en çok ayda 20 metreküp olarak olmasına, halı yıkama, hamam oto kuaför yıkama, tuvalet vb. su tüketiminin yüksek olduğu yerlerde ön ödemeli elektronik sayaçların takılmasına.

CEAZİ İŞLEM

 Yer altından su kullanımı yapılıyorsa mekanik sayaçların takılma mecburiyetine, böyle yer aktı sularının kullanım tespit yapılmasına, bahçe sulamaları için sabah ve akşam, mümkün mertebe kuyu suyu ve yağmurlama, damlama sistemlerini kullanılarak yapılmasına, park, bahçe ve yeşil alan tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlı olmasına…kontrol ve denetimin Belediyemizin ilgili müdürlükleri tarafınca yapılmasına, encümence alınacak su tasarrufuna dair bu kararlara uymayanlar için ‘5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nca cezai işlem uygulanmasına oy birliği ile karar verildi.’

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri