Bununla birlikte, bu hafta GSI, yeni rakamın ölçme teknolojisindeki gelişmeleri ve sayım için kullanılan haritaların ayrıntılarını yansıttığını vurguladı. Bulunan adalar, Japonya'nın mülkiyetindeki toplam arazi alanını değiştirmedi. Adaların hangi ülkeye ait olduğu sayılacağına dair uluslararası bir anlaşma bulunmuyor. Japonya, adaların kendisine ait olduğunu ilam etti.
Yeni sayı, yapay olarak ıslah edilmiş herhangi bir araziyi içermiyor. Japonya'yı çevreleyen adalar, birkaç toprak anlaşmazlığının merkezinde yer aldı. Japonya, Tokyo'nun Kuzey Toprakları olarak adlandırdığı Rusların elindeki güney Kuril adaları üzerinde hak iddia ediyor.
YENİ ADALAR RUSYA’NIN MI YOKSA JAPONYA’NIN MI?
Japonya ayrıca Doğu Çin Denizi'nde şu anda idare ettiği ıssız Senkaku Adaları üzerinde tarihi bir iddiaya sahip olduğunu söylüyor, ancak Çin bu iddiaya defalarca itiraz etti. Çin, Senkaku Adaları’nın kendi topraklarına ait olduğunu söylüyor. Japonya ve Çin hala bu konuyla alakalı bir uzlaşmaya varamamışken, yeni keşfedilen adaların da Rusya ile tartışmaları alevlendireceği tahmin ediliyor.
Bu arada Japonya ve Güney Kore, Kore'nin Doğu Denizi olarak adlandırdığı Japonya Denizi'nde Seul tarafından Dokdo ve Tokyo tarafından Takeshima olarak bilinen bir grup adacığın egemenliği konusunda 70 yılı aşkın bir süredir devam ediyor.
JAPONYA, ADALARLA ALAKALI BİRÇOK KEZ ÇİN VE GÜNEY KORE İLE ANLAŞMAZLIK YAŞADI
Japonya’da ilk kez keşfedilen 7 bin adanın, tekrar “senin mi benim mi” tartışmasını alevlendireceği düşünülüyor. Daha önce Çin ve Güney Kore ile uzun yıllar süren “ada anlaşmazlığı” yaşayan Japonya, bu kez de yeni keşfettiği Kuril adalarıyla ilgili Rusya’yla benzer bir anlaşmazlık yaşayabilir.
Keşfedilen adalarla alakalı Rusya’dan henüz bir açıklama gelmezken, Japonya herhangi bir uluslararası anlaşmayı göz önünde bulundurmaksızın adaların kendisine ait olduğunu ilan etti bile.