Japonya’da Doğum Oranları Rekor Seviyede Düştü, Başbakan Japon Halkına “Doğurun!” Dedi!

Japonya'da kaydedilen doğum sayısı geçen yıl başka bir rekor düşük seviyeyi de geride bırakarak yeni bir rekora imza attı! Ülke yetkililerinin yoğun çabalarına rağmen on yıllardır süren düşüşün son istatistiği yayınlandı…

Japonya Sağlık Bakanlığı tarafından Salı günü yayınlanan istatistiklere göre, ülke 2022'de 799.728 doğum gördü; bu, kaydedilen en düşük sayı ve 800.000'in altına ilk düşüş yani yeni bir rekordu. Bu sayı son 40 yılda neredeyse yarı yarıya azaldı; Japonya 1982'de 1,5 milyondan fazla doğum kaydetmişti.

Japonya ayrıca geçen yıl 1,58 milyondan fazla olan savaş sonrası ölümler için rekor bir sayı bildirdi. Japonya'da on yıldan fazla bir süredir ölümler doğumları geride bırakarak dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin liderleri için büyüyen bir sorun oluşturuyor. Artık, yaşlanan nüfustan gelen talep arttıkça emekli maaşlarını ve sağlık hizmetlerini finanse etmek için azalan bir iş gücünün yanı sıra, balon gibi büyüyen bir yaşlı nüfusla karşı karşıyalar.

JAPONYA’DA DOĞURGANLIK ORANI YÜZDE 1,3’E DÜŞTÜ

En son hükümet rakamlarına göre, Japonya'nın nüfusu 1980'lerdeki ekonomik patlamadan bu yana istikrarlı bir düşüş içinde ve 2021'de 125,5 milyon olarak açıklandı. Bu sene Japonya’da açıklanan yüzde 1,3'lük doğurganlık oranı, göçün olmadığı bir durumda istikrarlı bir nüfusu sürdürmek için gereken 2,1'lik oranın çok altında kaldı.

Ülke aynı zamanda dünyanın en yüksek yaşam beklentisine sahip ülkelerinden biri; Hükümet verilerine göre, 2020'de Japonya'da yaklaşık 1.500 kişiden biri 100 yaş ve üzerinde. Bu endişe verici eğilimler, Ocak ayında Başbakan Fumio Kişida'nın Japonya'nın "sosyal işlevleri sürdürememenin eşiğinde" olduğu uyarısına yol açtı.

JAPONYA BAŞBAKANI KİŞİDA, HALKINA “DOĞURUN!” DİYOR

Japonya Başbakanı Kişida "Ülkemizin ekonomisinin ve toplumunun sürdürülebilirliğini ve kapsayıcılığını düşünerek, çocuk yetiştirme desteğini en önemli politikamız olarak görüyoruz" dedi ve Japonya'nın düşük doğum oranı sorununu çözmek için "daha fazla bekleyemeyeceğini" de sözlerine ekledi.

Nisan ayında konuya odaklanmak için yeni bir devlet kurumu kurulacak. Kişida Ocak ayında hükümetin çocuklarla ilgili programlara yaptığı harcamaları ikiye katlamasını istediğini söyledi. Ancak düşük doğum oranına katkıda bulunan çeşitli sosyal faktörlerle birlikte çok yönlü sorunu tek başına para çözemeyebilir. Japonya'nın yüksek yaşam maliyeti, sınırlı alan ve şehirlerde çocuk bakımı desteğinin olmaması çocuk yetiştirmeyi zorlaştırıyor, bu da daha az çiftin çocuk sahibi olduğu anlamına geliyor. Şehirli çiftler de genellikle diğer bölgelerde destek sağlamaya yardımcı olabilecek geniş ailelerden uzakta yaşıyorlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri