Parkinson’un Bilinen Belirtisi Titremeden Önce Farklı Bir Belirti İle Kendini Gösterdiği Ortaya Çıktı! Konuşmaya Dikkat!

Dünyada milyonlar Parkinson hastası bulunmakta. Hastalık için temel belirti ellerde titrem olarak bilinse de konuşmada meydan gelen değişim hastalık için oldukça belirtici bir unsur oluyor! İşte detaylar...

Parkinson yaşam kalitesini oldukça düşüren ve aynı zaman da ilerleyen zamanlarda temel gereksinimleri bile karşılamayı zorlaştıran bir rahatsızlık. Dünya da ise pek çok Parkinson hastası bulunmakta.

Bu hastalık için en temel belirtiler arasında, ellerde titreme meydana geldiği bilinmekte. Fakat bu tehlikeli hastalık için konuşmada meydana gelen bozulmalar da önemli bir belirti olarak kabul ediliyor.

PARKİNSON İÇİN ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Parkinson hastalığı sadece sinir sistemine zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda beyin de dahil olmak üzere sinirlerin desteği ile işlev gören bölümleri de etkisi altına alan bir nörodejeneratif bir durum olmaktadır. Bu sebepten dolayı, sertlik, sallama, koordinasyonda zorluk benzeri istenmeyen hareketlere sebep olmaktadır. Bu hastalığın tedavi edilebilir bir hastalık olmadığına da dikkat etmek gerekli. Fakat Parkinson’un erkenden teşhis edilmesi oldukça önemli adım olmaktadır. Hastalığın seyri için erken tanı hayati önem taşıyor.

KONUŞMADAKİ DEĞİŞİKLİĞE DİKKAT!

Yapılan yeni araştırmalara bakıldığında ise Parkinson’un titreme ile kas tutulmalarından önce meydana gelen ilk belirtisi konuşmada değişim olması. Litvanya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden (LSMU) araştırmacı olan Rytis Maskeliunas ile ekibi, konuşmada meydana gelen değimlerin çoğunlukla motor fonksiyon bozulmalarından bile daha önce yaşandığına inanmakta. İşte bu nedenden dolayı, değişen konuşmanın hastalığın ilk işareti olduğuna inanılıyor.

Bunun yanı sıra LSMU Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Profesörü Virgilijus Uluzas, hastalık için erken dönemlerde hastaların sessiz bir şekilde konuşabileceklerini ifade etti. Tonlarının donuk, daha yavaş ve parçalı olabileceğini, kulak tarafından daha az fark edilebileceğini aktardı.

PARKİNSON’UN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Parkinson’un belirtileri konuşma ile de sınırlı kalmamaktadır. Nörodejeneratif durum motor beceriler de etkileyebilmektedir. Belirtiler şu şekildedir;

  • Sert kaslar
  • Titreme
  • Yavaş hareket etme
  • Duruşta bozukluk
  • Denge ilke koordinasyonu sürdürmede zorluk yaşamak
  • Hareket kaybı meydana gelmesi
  • Yazmada zorluk çekmek

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri