Güneydoğuda meydana gelen depremlerden sonra, bölgede ağır yıkım yaşandı. Toplam 11 ilde etkili olan deprem birçok alanda ağrı hasar bıraktı. Deprem sonrasında vefat edenlerin sayısı 40 bini geçmiş durumda.
Yetkililer tarafınca 520 bin bağımsız bölümden meydana gelen, 164 bin 321 binanın yıkık olduğu, yıkılacak ile ağır hasarlı binaların tespiti yapılmış olundu. Deprem bölgesindeki yıkımın ekonomik olarak etkisi de, 6 kurum tarafından incelendi.
KURUMLARDAN TAHMİNLER
Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisi sürüyor. Deprem toplam 11 ilde de ağır hasara yol açtı. Ekonomiden, eğitime, sosyal hayattan ticarete kadar birçok alanda etkilenme yaşandı. Büyük bir yıkıma sebep olan depremler hem sosyal hayatta hem de ekonomik olarak büyük etkiler yaşattı. Depremden etkilenmiş olan 10 şehirde tarım %14.5, dış satışta ise %8.5 civarında bir oranla ülke ekonomisi için katkı sunmaktaydı. Dünya ile ülkemizde yer tutan 6 kurum depremlerin ülkeye olan etkisi hakkında açıklama yaptılar.
TÜRKONFED
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), yaşanan depremlerden sonra ekonomik olarak etkisi hakkında açıklama yaptı. TÜRKONFED’den gelen açıklamaya göre, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ülke ekonomisi adına 84 milyar doları geçen bir mali hasar meydana getirmiş oldu.
MOODY’S
Moody’s RMS’den gelen bilgilere göre ilse, ülkemizde meydana gelen depremlerin ekonomik boyuttaki etkisi 25 milyar dolar seviyesinde bir kayıp yaşattı. Sigorta kapsamındaki zararları da 5 milyar doları geçmesi bekleniyor.
FITCH
Kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Rating yaptığı açıklamada hem ülkemizde hem de Suriye’de etkili olan depremlerde sigortalanabilir kaybı ölçmenin zor bir durum olduğunu söyledi. Kuruluşa göre ise kaybın büyük bir ihtimalle değeri 2 milyon doları geçebileceğini hatta 4 milyar dolara da ulaşabileceğini tahmin ettiklerini ifade ettiler.
JP MORGAN
ABD’li yatırım bankası JPMorgan, depremlerin fiziki olarak maliyeti 25 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.