Gaziantep'te depremde yıkılan binalara ilişkin tutuklu sayısı Nurdağı BELEDİYE BAŞKANI ÖKKEŞ KAVAK DAHİL 47'ye yükseldi...TUTUKLAMA NEDİR? Yakalama ve gözaltı nedir?

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep'te ve özellikle Nurdağı ve İslahiye'de yıkılan bazı binalarla ilgili soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 47'ye çıktı.

Gaziantep'te yıkılan binalara yönelik kusuru olan aralarında Nurdağı Belediye Başkanı Ökkeş Kavak, müteahhit, yapı denetim firması yetkilisi, mühendis, şantiye şefinin de olduğu şüpheliler hakkında soruşturma sürüyor.

Ekipler, düzenlenen operasyonda 85 kişiyi gözaltına aldı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 47'si tutuklandı, 32'si hakkında adli kontrol uygulandı, 6'sı ise serbest bırakıldı.

Tutuklama, genellikle bir kişinin bir suç işlediğinden şüphelenildiği zaman veya gözaltına alındıktan sonra yasal koruma ve kontrol için yapılan, kişinin seyahat özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik bir koruma tedbiridir. Peki, Tutuklu yargılanma nedir, ne demek? Tutuklu yargılanma olunca ne olur? Tutuklama nedir, ne anlama gelir? İşte detaylar...

Tutuklu nedir? Tutuklu yargılanma nedir? merak edilen başlıklar arasında geliyor. TDK'ya göre tutuklu "Kanun yoluyla hürriyetlerinden alıkonularak bir yere kapatılan (kimse), tutuk, mevkuf" anlamına geliyor.

TUTUKLAMA NEDİR?
Tutuklama, genellikle bir kişinin bir suç işlediğinden şüphelenildiği zaman veya gözaltına alındıktan sonra yasal koruma ve kontrol için yapılan, kişinin seyahat özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik bir koruma tedbiridir. Tutuklama, yargılamaya ilişkin nihai bir hüküm değildir. Bu nedenle, tutuklanan kişi sonrasında daha fazla sorgulanabilir ve/veya suçlanabilir, bulgular kişinin lehine ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılabilir veyahut suçu işlemediği sübut bulmuşsa beraat edebilir.

Başta polis olmak üzere çeşitli memurlar tutuklama yetkisine sahiptir. Bazı yerlerde aniden bir vatandaşın tutuklanması mümkün olabilir; örneğin, İngiltere ve Galler'de herhangi bir kişi böyle bir eylemde bulunmadan önce belirli koşulların yerine getirilmesi gerekmesine rağmen "suç işleme potansiyeli olan, makul gerekçeleri olan veya suç işlemiş herhangi birini" tutuklayabilir. Fransa, İtalya, Almanya, Avusturya ve İsviçre'de, bir kişi bir suç fiiline yakalanmışsa ve kendi kimliğini göstermeye istekli veya buna muktedir değilse, güvenlik kuvvetleri için benzer yetkiler mevcuttur.

Amerika Birleşik Devletleri gibi birçok ülke, gücün kötüye kullanılmasına karşı bir koruma olarak, sağlam bir gerekçe ile tutuklama yapılmasını şart koşmaktadır. Tutukluluk süresi ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Bazı ülkelerde tutukluluk süresi diğer ülkelere kıyasen daha kısadır (Birleşik Krallık ve Fransa'da 24 saat, Birleşik Devletler'de ise 24 ila 48 saat). Bazı ülkelerde ise bu süre iki ilâ üç yıla kadar çıkabilmektedir ( Türkiye).

TUTUKLU TDK'YA GÖRE NEDİR?
TDK'ya göre tutuklu "Kanun yoluyla hürriyetlerinden alıkonularak bir yere kapatılan (kimse), tutuk, mevkuf" anlamına gelmektedir.

TÜRKİYE'DE TUTUKLAMA NEDİR? TUTUKLU YARGILANMA NEDİR?
Türkiye'de tutuklama, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun ikinci bölümünde düzenlenen, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde şüpheli veya sanık hakkında uygulanabilen bir koruma tedbiridir. Temel olarak sanık veya şüphelinin hürriyetinin kısıtlanmasından başlayarak salıverilme ya da cezanın infazının tamamlanmasına kadar devam eden kısıtlılık hali olarak tanımlanabilir.

  1. Tutuklama nedenleri kanunda sınırlı sayıda sayılmış değildir. Ancak;
  2. Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa,
  3. Şüpheli veya sanığın davranışları;
  4. Delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme,
  5. Tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma hususlarında kuvvetli şüphe oluşturuyorsa, bir tutuklama nedeninin var olduğu kabul edilebilmektedir.

Yakalama ve gözaltı nedir?


Kural olarak yakalamayı kolluk görevlileri yaparken gözaltı kararını savcı verecektir. Gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi zorunlu süre hariç (en fazla 12 saat) 24 saat olup toplu olarak işlenen suçlarda delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu sebebiyle gözaltı süresi her defasında ayrı ayrı karar alınmak koşulu ile en fazla 3 gün daha uzatılacaktır. Sonuç olarak gözaltı süresi toplam en fazla 4 gündür.

Şüpheli ya da sanığın özgürlüğünün hakim kararı olmaksızın sınırlandırılmasına yakalama; Cumhuriyet savcısı kararı ile nezarethane denilen yere konması kararı verilmesine gözaltı denmektedir. İki tür yakalama vardır: önleme yakalaması ve adli yakalama. Ceza Muhakemesi Kanununda düzenlenen sadece adli yakalamadır.

Yakalama ve gözaltı kararı verilmesindeki amaç şüpheli ya da sanığın tutuklanmasını mümkün kılmaktır. Böylelikle ceza muhakemesinin yapılabilmesi ve verilecek olan kararın infaz edilebilirliği sağlanmış olup delillerin karartılması da önlenmiş olacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Asayiş Haberleri