Dişler Neden Çürür? Diş Çürüten Besinler Nelerdir?

Diş çürümesinin temel nedeni; diş minesinin, dentin veya dişin kök yüzeyini örten sert dokunun iflas etmesidir. Dişlerin bakımını ve sağlıklı olmalarını sağlamak için diş fırçalamak malesef tek başına yeterli değildir. Yediğimiz besinlerde diş çürümesini tetikleyen ayrı etkenlerdir.

Birçok yiyecek ve içecek dişlerinize ciddi derecede zarar verebilmektedir. Plak oluşumuna neden olan yiyecek ve içecekler diş çürümesini de hızlandırır. Diş çürümesini engellemek için bu gibi yiyecekleri tükettiğimizde ağız ve diş temizliğini dikkat etmek gerekir. Bunun dışında bu gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmamız diş sağlığı açısından çok önemlidir.

Diş çürümesine sebep olan besinler;

Beyaz Ekmek: Karbonhidrat deposu olan beyaz ekmek ve çeşitleri hem ağız içerisinde dişlere yapışma olayı olduğunda aralara girmesine neden olur, hem de şeker ve asit oluşumuna sebebiyet verir. Bu gibi asit oluşumuna neden olan gıdalar diş çürümesini hızlandırmaktadır.

Asitli içecekler ve enerji içecekleri: Asit diş çürümesine neden olan en büyük faktördür. Kola, limon, soda, meyve suları ve benzeri türevler asit içerdiği için diş çürüten gıdaların arasında yer alır.

Aynı şekilde enerji içecekleri ve spor içecekleri, sağlıklı zannediliyor olsa da spor sonrası ve öncesi zararlı yönleri de bulunur. İçerisindeki yüksek şeker oranı sebebiyle diş çürümelerini hızlandırır. Tüketilmeleri önerilmez. Fakat tüketilmesi zorunlu olan durumlarda mutlaka vakit kaybetmeden dişlerin fırçalanması gerekir.

Alkol ve Sigara: Alkol ve sigara kullanımı da diş çürümelerini hızlandırır etkenler arasındadır. Kötü alışkanlık olan alkol ve Sigara diş çürümesine zemin hazırlayan maddelerdendir. Diş ve diş etlerine zarar verirken ağızda da kötü koku oluşumuna sebep olur.

Bunların dışında, şeker ve çikolatalar, turunçgil grubu da dişlerin çürümesine zemin hazırlayan besinler arasındadır.

İmplant tedavileri ve diş sağlığı ile ilgili detaylı bilgi almak için https://denizboybeyi.com/ sitesini ziyaret ediniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri