Tükettiğiniz Gıdalara Dikkat! Sandığınız Kadar Sağlıklı Olmayabilirler!

Sağlıklı bir vücut için sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığına sahip olması gerekmektedir. Sağlıklı diye tüketilen bazı gıda ürünlerini ise, üretim ve saklama koşullarından dolayı sağlığın olumsuz etkilenmesine neden olabiliyor. İşte detaylar...

İnsanlar, sağlıklı bir yaşam sürebilmek için her gün düzenli olarak tükettikleri gıdalara dikkat etmektedir. Sağlıklı bir vücut sistemine sahip olmak için düzenli ve dengeli bir beslenme alışkanlığının olması gerekmektedir. Vücudun düzenli çalışabilmesi için birtakım vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır.

Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller, her gün tüketilen gıdalardan temin edilmektedir. Bunun sağlıklı ve doğal gıda ürünleri tercih edilmektedir. Kişiler, vücut sistemlerinin sağlıklı olması ve korunması için özellikle yeşil yapraklı sebzeleri, meyveler, kuru bakliyatları ve kuruyemişleri tercih etmektedir. Ancak, sağlıklı olarak tüketilen bazı gıda ürünleri düşünüldüğü kadar zararsız olmayabiliyor. Uzmanlar, özellikle kuru bakliyatlar ve kuruyemişler konusunda insanları uyarıyor.

AFLATOKSİNE DİKKAT EDİN

Prof. Dr. Vefik Arıca, kuruyemiş ve baklagillerdeki aflatoksine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Yanlış koşullarda muhafaza edilen kuruyemiş ve baklagillerde oluşabilen küfün, anfatoksin üretimine neden olduğunu ve bu oluşumunda karaciğer, böbrek ve beyne zarar verdiğini ifade eden Prof. Dr. Vefik Arıca, bu gıda ürünlerinin doğru şekilde muhafaza edilmesi kadar, doğru şekilde üretilmiş olmasının da gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Arıca, aflatoksinin özellikle kuruyemiş ve baklagillerde yoğun bir şekilde oluşabileceğini aynı zamanda, üretim ya da saklanma sırasında uygun şartların sağlanmaması durumunda nem ile birlikte küf ve mantarın da oluşabileceğini de belirtti.

AFLATOKSİN YÜKSEK ISIDA KAYBOLMAZ

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Vefik Arıca, verdiği bilgilerde şunlara da deyindi; ‘’Küf aflatoksin üretebilir. Aflatoksin vücuda özellikle baklagillerden ya da kuruyemişlerden aldığımız zaman karaciğer, böbrek ve beyinde hasarlar bırakabiliyor. Biliyoruz ki aflatoksin kaynatıldığında veya yüksek ısıda yok olmuyor. Bu nedenle kuruyemişlerde veya baklagiller yoluyla aflatoksin vücuda zehir olarak girdiği zaman 20-30 yıl kalabiliyor ve beyinde, karaciğerde, böbrekte kronik hasarlara yol açabiliyor. Aflatoksin özellikle saklama koşullarının uygunsuz olduğu, nem oranının yüzde 65'in üzerine çıktığı depolarda yoğun bir şekilde, küf şeklinde ya da mantar şeklinde çıkıyor. Hiçbir şekilde yok olmuyor. Yüksek dereceye çıktığı zaman ya da kaynatıldığı zaman bir ürün aynı şekilde bu zehri üretmeye devam ediyor.’’

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri