Binaların güvenliğini öğrenmek adına iki yöntem var. Biri risk tespitidir. Bunun için bakanlık lisanslı kurumlara başvurmak gerekli. Sonuç riskli ya da risksiz çıkmakta. Bu test sonrasında hızlıca bir yıkım da başlanılmış oluyor.
Karar hem bakanlık il müdürlüğüne hem de tapuya bildirilmiş olunuyor. Bu evleri boşaltmak adına da 60 gün, sonrasında da 30 gün ek süre tanınıyor. Güçlendirme yapmak isteyenlerin bu yıkım öncesinde süratle güçlendirme projesi hazırlatması ve ruhsal almak lazım.
DEVLET DESTEK SAĞLIYOR
Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, yapılan incelemelerden sonra güçlendirme yönetiminin ve maliyetinin belirlendiğini açıkladı. Güçlendirme yapacak kimseler faiz destekli kredi alabilir. Üst limitin 240 bin TL olduğu, 10 sene vade, 2 sene anapara ödemesiz dönem imkânı da sunulmakta.
ADIM ADIM BİNA GÜÇLENDİRME
DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, derin bir güçlendirme yapmak için şunları aktardı;
- Kapsamlı bir güçlendirme için ilk adım zemin. Zeminin nasıl olduğuna bakılmalı.
- Sonrasında ise temeli açıp, görülür duruma getiriyoruz. İhtiyaç halinde radye temele çevirip, mevcut temeller birleşmesini sağlıyoruz.
- Betonarme perde ilavesiyle de gerekli ise zeminden en üst kata kadar çıkartıyoruz. Ya da kimi durumlarda mantolama yapmaktayız.
KARBON FİBER KULLANIMI YAPILIYOR
Kolonları güçlendirmek adına da ‘karbon fiber’ uygulamaktayız. Bu aslında bir kumaş parçası olup ama aynı zamanda demirden 10 kat daha güçlüdür. Uçak, otomobil sanayisi ve savaş araçlarında kullanımı oluyor. Biz de son 25 senede binalarda güçlendirme yapmak adına bu malzemeyi kullanıyoruz. Kolonları bu malzeme ile sarıp parçalanmasını ve aynı zamanda formunun bozulmasının önüne geçiyoruz.
- Kolon kesilmesi tespiti yapıldıysa, bu defa de çelikle eksiklikleri gidermek için çalışıyoruz. Bunu bir protez gibi düşünebilirsiniz.
- En son aşama olarak da gerekli olan dış cepheler için düzenleme ile süreci tamamlıyoruz, dedi.