Depremden sonra yükselişe geçen prefabrik evlerin avantajları ve dezavantajlarını sektör temsilcileri anlattı! Maliyeti çok uygun… Bakanlık da destekliyor

Deprem sonrası merak edilen prefabrik yapıların maliyeti ortaya çıktı. Maliyet açısından avantajlı olan yapıların dezavantajları da sektör temsilcileri anlattı. İşte detaylar…

Yaşanan Kahramanmaraş depremlerinin ardından Gaziantep de dahil olmak üzere 11 ilin temel sorunu barınma haline geldi. Geçici barınma alanlarında prefabrik yapılar ve konteyner evler için hazırlık başlamışken; deprem tedirginliği yaşayan herkeste prefabrik evlere karşı bir merak başladı. Peki, prefabrik ev nedir, nasıl yapılır, avantajları ve dezavantajları nelerdir, maliyeti ne kadar? İşte, detaylar…

Duvar, pencere gibi tüm parçaları fabrikada üretilen ve inşası için temel kazılması gerekmeyen yapı türüne denilen prefabrik evler, bir süredir rövanştaydı. Özellikle kişilerin bağ evleri gibi alanlarda tercih ettiği bir yapı türü olan prefabrik evler, depremden sonra barınma sorunu için iyi bir alternatif haline geldi. Bir ya da iki katlı olarak yapılan prefabrik evlerin avantajları çokken; dezavantajlarını da gözden kaçırmamak gerekiyor.

PREFABRİK YAPILARIN AVANTAJLARI ÇOK

Fabrikada modül imalatı yapılmasının ardından modülleri donatmak işlemleri tamamlanarak kalite kontrol ve hava sızdırmazlık testine sokulan prefabrik yapılar, montaj yapıldıktan sonra teslim ediliyor. Bu noktada evin tamamı fabrika yapımı olsa bile, temel için birtakım işlemler yapılıyor. Tüm bunların ardından isteğe göre hazır hale gelen prefabrik yapılar, iklim koşullarına göre üretilebilmesi gibi montaj süresinin kısa olmasıyla da pek çok avantaj sağlıyor. Üstelik deprem gibi doğal afetlere karşı dayanıklı olarak üretilebilen bu yapılar, çevre dostu ve fiyat uygunluğu ile barınmaya iyi bir alternatif oluyor. Ayrıca prefabrik evler, taşınabiliyor.

PREFABRİK YAPILARIN MALİYETİ DÜŞÜK

Betonarme ve çelik yapılara göre daha kısa ömürlü olan prefabrik yapılar, uzmanlara göre, kalitesiz malzeme ile yapıldığı takdirde risk de oluşturuyor. Buna ek olarak şu an piyasada 55 metrekare 2+1 prefabrik yapının fiyatı ortalama 249 bin 900 TL’ye satılıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise, barınma ihtiyacı olan hanelere, şartları taşıması halinde, 220 bin TL prefabrik ev yapım desteği veriyor. Bu da prefabrik evin maliyetini 29 bin 900 TL’ye düşürüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri