Varikosel Nedir? Tedavi Yöntemleri

 

Varikosel, erkeklerde ilerleyen yaşlarda görülen ve testis torbası içindeki damarların genişlemesi ve şişmesi ile karakterize edilen bir sağlık sorunudur. Bacaklarda görülen varisli damarlarla bir hayli benzerlik gösteren varikosel, bazı durumlarda herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bunun yanı sıra sol taraflı testis ağrısı, doğurganlıkta azalma gibi semptomlar ile kendini belli edebilmektedir. Peki varikosel nedir tedavi yöntemleri nelerdir?

Varikosel Nedir?

Erkeklerde testisleri korumakta olan gevşek cilt torbalarında bulunan toplardamarların genişlemesi, varikosel olarak adlandırılmaktadır. Testislerin üst kısmında ve çoğunlukla sol testiste görülen varikoselin nedenleri hakkında net bilgilere ulaşılmadığı bilinmektedir.

Genç erkeklerde meydana gelen sorunun, cinsel organların büyümesinin hızlanması ile doğrudan ilintili olduğu düşünülmektedir. Derece 1’den başlayıp derece 3’e kadar giden varikoselde ön plana çıkan belirtilerin takip edilmesi, soruna zamanında müdahale edilmesi açısından oldukça önemlidir. Peki varikoselde belirtiler nelerdir, hangi tedavi yöntemleri ön plana çıkar?

Varikosel Belirtileri Nelerdir?

Üroloji Profesörü tarafından tedavi edilebilen varikoselde bazı durumlarda belirti oluşmamakla birlikte ön plana çıkan çeşitli belirtilerin olduğunu ifade etmek olanaklıdır. Bu belirtiler ise genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

· Doğurganlıkta azalma meydana gelmesi

· Kısırlığın oluşması

· Sol testiste meydana gelen küçülme

· Çoğunlukla sol testiste görülen testis ağrısı

Birçok hastada herhangi bir belirtinin oluşmadığı fakat yukarıdaki semptomlarla karakterize edilen sağlık sorunu, damarların anatomik yapısı nedeniyle daha çok sol testiste meydana gelir. Sorunun teşhis edilmesi, erken tedavi açısından önemli olduğundan, belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda doktora başvurulması gerekmektedir.

Varikosel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tanı konulan hastaların bir kısmında herhangi bir tedaviye gerek duyulmadığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra testis boyutlarında çok yoğun bir farklılığın olması durumunda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Farklı adımlar dahilinde gerçekleştirilen cerrahi müdahale, kısırlığın giderilmesi ve testiste görülen ağrının azaltılması açısından bir hayli önemlidir.

Hastaya doğru tedavi uygulanabilmesi için ilk etapta fiziksel muayenenin de yer aldığı tanı ve teşhis yöntemleri gerçekleştirilmelidir. Teşhis sonrasında tedavi aşamasına geçilerek tedavi tamamlanır. Ayrıca sorun giderilerek hastaların yaşam kalitelerini yükseltmesine destek olunmaktadır.

Detaylı bilgi için:

www.ateskadioglu.org/

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri