Tarımsal üretim açısından ciddi bir risk faktörü olan kuraklık için çanlar çalmaya başladı. Kış ayının çok geç başlaması ve bu sene her zamankinden daha az kar ya da yağış düşmesinden kaynaklı olarak olası bir kuraklığın yaşanabileceği bilim dünyasının gündemindeyken; Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı kuraklık riski bulunan iller haritası son derece dikkat çekici.
Bilindiği üzere; 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 11 il, tarımsal üretimde ciddi bir paya sahip. Gaziantep’in de içerisinde bulunduğu bu iller, özellikle pamuk ve tahıl üretiminde ülkenin önemli illeri arasında yer alıyor. Olası bir kuraklıkta da en çok hasarı alacağı tahmin edilen deprem bölgelerinin pek çok riskli bölgeler arasında. İşte Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kuraklık haritası…
GAZİANTEP’TE KURAKLIK RİSKİ OLDUKÇA YÜKSEK
Diğer bölgelere oranla, yazların çok daha kurak geçtiği Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kuraklığın artması halinde ciddi riskler var. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kuraklık risk haritası incelendiğinde, kuraklıktan en çok etkilenecek olan iller; Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Adıyaman, Mardin ve Şırnak illeri olarak görülüyor. Öyle ki, bu illerin haritadaki rengi siyah! Siyah haritalarda, en tehlikeli anlamında kullanılıyor.
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ UYARMIŞTI
Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 3,6,9 ve 12 aylık periyotlar için hazırladığı kuraklık değerlendirme sonuçları geçtiğimiz yıllarda paylaşılmıştı. Son olarak Türkiye için 2021 yılının kuraklık verilerini paylaşan Meteoroloji Genel Müdürlüğü; son 20 yılın en kurak, 41 yılın ise 2. en kurak senesi olarak 2021 yılını kayıtları içerisine almıştı. Uzun yıllar su/tarım yılı yağışları ortalaması 574 milimetre olarak ölçülen Türkiye’de 2021 yılında bu rakam 465,5 milimetre bandına kadar geriledi.
Ayrıca, SPI metoduna göre de kuraklığı ölçen Meteoroloji Genel Müdürlüğü; Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere ülkenin doğusu, güney Ege ve Aksaray için ‘olağanüstü kurak’ ibaresini kullanmıştı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yağışların ve sulamanın yüzde 39 azaldığını da bildirmişti.