İnsanlar daha hasta olmadan ya da sağlıklarını daha iyi korumak adına hastalıkları önceden tanımak istiyorlar. Bu hastalıklardan biri de Prostat kanseri olarak öne çıkmaktadır.
Pek çok kimsenin korkulu rüyasından biri olan Prostat kanserinin belirtileri ne tedavi yolları merak ediliyor. Tedbirli olmak isteyenler için Prostat kanserinin belirtileri ve çözüm yollarını açıkladı! İşte detaylar!
BİRÇOK TEDAVİ YO
LU VAR
Prostat kanseri için tedavi yolları, birçok etkene göre değişmektedir. Kanserin büyümedeki hızı, yayılımı ve hastanın genel olarak sağlık durumuna göre değişim gösterir. Bu etkenlerin yanı sıra ise tedavinin potansiyel faydaları ile yan etkileri de başka etkenlere bağlı olmaktadır.
Tedavi seçenekleri arasında, cerrahi, radyoterapi, kemoterapi, hormonal veya bunların farklı olarak kombinasyonları şeklinde uygulanabilir. Hastalık için erken evrede teşhis yapılmışsa, bir süre herhangi bir tedavi gündeme alınmadan takip işlemleri sürer. En yaygın olarak ve en etkili tedavi seçeneği arasında cerrahi yer almaktadır. Genellikler prostatın tamamen çıkarılmasını (prostatektomi) içermektedir.
CERRAHİ İŞLEM
Prostatektomi, kanserden etkilenmiş olan prostat dokusunun çıkartılması işlemi demektir. Radikal prostatektomi ise bezin cerrahi olarak hepsinin çıkarılması demektir. Bu cerrahi prosedür açık veya kapalı ameliyat olarak yapılmaktadır. Açık cerrahi girişimlerde operatör doktor tarafından alt karın bölgesi için geniş bir kesi atılır, prostat bezine ulaşmak için. Rektum ile skrotum (tesis) arasındaki olan perine bölgesi de prostat kanseri tedavisi amacıyla açık cerrahi girişimlerde tercih edilmekte olan bir başka bölge olmaktadır.
NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
Kapalı olarak prostat ameliyatı ise laparoskopi olarak yapılmaktadır. Bu prosedürde küçük keslerden vücut içine koyulan kameralar ile ameliyat gereçli aracılığıyla parça parça prostat bezinin çıkartılması işlemi gerçekleşir.
Prostat kanseri erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostat bezi hücresinin anormal ve kontrol dışı şekilde çoğalması ile ortaya çıkan kötü huylu tümöral oluşumlardır. Sık idrara çıkma, idrar yaparken zorluk, istemsiz kilo kaybı, ereksiyon sorunları belirtileri arasında bulunur.