Elma Sirkesinin Faydaları! Kan Şekerini Düzenlemeden, Kolesterole Kadar Pek Çok Faydasının Olabileceği Açıklandı!

Mutfaklarda bolca kullanılan lezzetlerden biri de elma sirkesidir. Salata soslarından yapılan turşulara kadar pek çok alanda kullanılabilir. Yemekler için kullanılabilen elma sirkesin faydaları nelerdir? İşte detaylar...

Mutfakta oldukça sık olarak tercih edilen elma sirkesi ezilmiş elma, şeker ve mayadan elde edilmektedir. Uzman isimler elma sirkesinin sağlık için oldukça faydalı olduğunu söylemektedir.

Elma sirkesi (ACV), ezilmiş elma, maya ve şekerden elde edilen bir sirke türü olmaktadır. Salata soslarından turşulara kadar birçok gıdalarda bileşen olarak kullanılmaktadır.

MİDE EKŞİMESİ İÇİN KULLANILDI

Sirkeyi, insanlar çok uzun yıllar, mikropla savaşmaktan mide ekşimesine kadar birçok sorun için evde kullanımını yapmışlardır. Daha yakın zamanlı araştırmalar ise elma sirkesinin kan şekerini düzenleme, kilo vermek için de yardımcı olduğu birçok sağlık konusunda etkilerinin olduğu ortaya çıktı.

Sağlık için olan etkiler elma sirkesini desteklemekte olan çalışmaların çoğu küçük boyuttaydı ve sonuçlar belirleyici değildi. Faydaları hakkında daha çok ve daha büyük araştırmalara gereksinim var. Fakat şu ana kadar ki çalışmaların ise ortaya koyduğu birtakım maddeler var. İşte elma sirkesinin faydaları;

KİLO VERMEK İÇİN YARDIMCI

Elma sirkesi kilo vermek için kullanılabilir. Yapılan bir çalışma, iki defa elma sirkesi almanın düşük kalorili bir diyet yapan kimseler için birkaç kilo daha vermesine yardımcı olacağını göstermektedir. Fakat çalışma, 12 hafta kadar 39 kişiyi takip eden küçük ve de kısa vadeli bir çalışmaydı.

KOLESTEROL ÜZERİNDE ETKİLİ

Öte yandan ise kimi araştırmacılar, sirkenin asetik asidinin metabolizmayı hızlandıracağını düşünmektedirler. Fakat veriler, bunu doğrulayan bulgular içermiyordu. İnsanlar plasebo etkisi sebebiyle daha fazla kilo vermiş de olabilirlerdir. Veya belki asetik ait midelerinin bulanmasına yol açıp, daha az yemek yemelerini sağlamış oldu.

Sirkenin başka bir faydası da kolesterol üzerine olabilir. Elma sirkesi kolesterolü düşürmek için kullanılabilir. Elma sirkesinin kilo kaybını artırdığını ortaya koya aynı küçük çalışma, onu alan deneklerin de toplam olarak kolesterol seviyelerin düşme yaşandığını da ortaya koymuş oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri