Dünyanın En Eski “Lüks” Tuvaleti: Çin’de ve 2400 Yaşında!

Çin'de keşfedilen 2.400 yıllık floş tuvalet şimdiye kadarki en eski tuvalet olabilir! Çin'deki arkeologlar, dünyanın bilinen en eski “lüks” tuvaleti olabileceğinin kalıntılarını buldular…

Cheinese Media Medyası'na göre, 2.400 yaşındaki bir lavabo ve bükülmüş bir floş borunun kırık kısımları, Xi'an'ın merkezi şehrindeki Yueyang arkeolojik alanındaki antik saray kalıntıları arasında bir araştırma ekibi tarafından ele geçirildi! Keşfin detayları geçen hafta yayınlandı.

Araştırmacılar tarafından "lüks bir nesne" olarak tanımlanan tuvaletin sarayın içinde bulunduğu düşünülüyor. Çin’e göre tuvalette bulunan boru, açık havaya çıkarılıyordu. Kazı ekibinin bir parçası olan Çin Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü'nde araştırmacı Liu Rui, tuvaletin, MÖ 475 yılında yüksek rütbeli yetkililer tarafından kullanıldığını söyledi. Bulunan tuvalet daha sonra “Han Hanedanı” tarafından M.Ö. 220 yılına kadar kullanılmaya devam etti. Araştırmacı, her kullanımda, kişilerin tuvalet kasesine su döktüğünü bulduklarını da söyledi.

ESKİ ZAMANLARDA ÇİN’DE ÇOK AZ KAPALI TUVALET VARDI, BİRÇOĞU APACIK BİR ŞEKİLDE DURUYORDU

Araştırmacı Rui, "Eski zamanlarda Çin’de çok az kapalı tuvalet vardı, bu da o nadir kapalı tuvaletlerden bir tanesi.” dedi. 2300 yıllık bir alışkanlık olmasına rağmen, floş tuvaletlere erişim modern Çin'in bazı bölümlerinde bir sorun olmaya devam ediyor. Hatta Çinli lider Xi Jinping, kırsalda yaşayan vatandaşlar için tuvaletlerde devrim yaratma sözü bile vermişti.

2300 yılında dahi floş tuvalete erişimi olan Çin’in günümüzde bu sorunu yaşıyor olması, “fırsat eşitsizliği” durumuna bağlandı. Yeni duyurulan keşiften önce, ilk flush tuvalet icadının, 16. yüzyılda Kraliçe Elizabeth için kurulmasıyla ortaya çıktığı düşünülüyordu. Çin, yeni keşfiyle bayrağı İngiltere’den devraldı.

YAPILAN KEŞİFTEN SONRA, HAN HANEDANLIĞININ NASIL YAŞADIĞI MERAK KONUSU OLDU

Qin State'in eski başkenti ve daha sonra Han Hanedanlığı'nın ilk başkenti Yueyang'ın kalıntıları ilk olarak 1980'lerde keşfedildi. En son bulgu, Çin hanedanlarının nasıl yaşadığını anlamak için büyük bir ipucu oldu.

Arkeologlar şimdi Çin Daily'ye göre, o zamanlar insanların ne yediğini ve alışkanlıklarının ne olduğunu bulma umuduyla tuvaletten toplanan toprak örneklerini analiz ediyorlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri