Salgın döneminde okul ve üniversitelerde uygulamaya alınan hibrit model yeniden gündemde. Deprem sebebiyle yüz yüze eğitimin sona erdiği üniversiteler uzaktan eğitim verecekler.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, depremden sonra uzaktan eğitime geçen üniversitelerle alakalı açıklama yaptı. Özvar, nisan ayı başında alınan kararla yeniden değerlendirme yapılacağını, ihtiyaç olursa hibrit sistem olacağını söyledi.
HİBRİT EĞİTİM NEDİR
Hibrit eğitim, karma olan öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinmekte olan harmanlanmış öğrenme en yalın tanımıyla eğitimin hem yüz yüze hem online olarak karma halinde yapılmasıdır.
Harmanlanmış öğrenme gelenek eğimi desteklemek hedefiyle teknolojik materyallerin kullanılması olarak akla gelmemelidir. Harmanlanmış öğrenmedeki denge çevrimiçi ağırlıklı yönde eğitim sunan bir kurumun verimliliği yükseltmek adına çevrimiçi eğitime ilave olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünmek mümkün.
ÜNİVERSİTELERDE UYGULANMA ŞEKLİ
Üniversitelerde, derslerin %40’ı ya da herhangi bir ser için %40 uzaktan eğitim yoluyla işlenecek. Üniversiteler, hibrit eğitim süresince derslere yarı zamanlı olacak şekilde okula gitme durumları olacak. Bir bölümünü ise evde uzaktan eğitim modeli ile işleme yapacaklar.
NİSAN BAŞINDA HİBRİT EĞİTİM GÜNDEME GELECEK
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, üniversitelerle alakalı olarak alınan yeni karar açıklandı. YÖK Başkanı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı; Bundan sonraki süreç içinde üniversitelerimize oldukça kritik roller düşüyor. Şehirlerin tekrar kalkınmasında bu kurumların şüphesiz önemli rolleri olacaktır. 2022-2023 bahar döneminin uzaktan eğitimle sağlanmasına daha önceki zamanda karar vermiştik. Ön lisans, lisans ve lisans üstü bölümlere yönelik olarak da bir dizi kararlar alınmış oldu.
Alınan kararlara göre, 20 Şubat 2023 tarihinde bahar dönemi başlayacak. Alınan kararlar nisan ayının başında tekrardan gözden geçirilip uzaktan eğitimin yanından yüz yüze eğitimin harlanması hibrit eğitim de göz önünde bulundurulacak.