Binanızın Hasar ve Riskini Tespit Edin! E-Devletten Hasar Sorgulama Özelliği!

Kahramanmaraş’ta yaşanan şiddetli depremlerden sonra vatandaşlar binaların hasar durumu hakkında bilgi almak istiyor. Bina hasar ve risk tespiti e-Devlet üstünden yapılabilir! Binanız için hasar ve risk olup olmadığını öğrenmek artık daha kolay! İşte detaylar...

Güneydoğu’da yaşanan depremlerden sonra, binaların hasar tespiti bir kez daha ortaya çıktı. Vatandaşlar, tedbir amaçlı binalarının hasar ve risk tespiti için bilgi sahibi olmak istiyorlar. Bu bilgilere ise e-Devletten erişmek artık mümkün!

İki büyük deprem sonrasında 33 bin 143 bina için ağır hasar tespiti yapıldı. Bu binaların hemen yıkılması gerektiği açıklandı. Binaların hasar ve risk tespiti için gerekli adımlar ise açıklandı. İşte detaylar!

HASAR SORGULAMA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?

Tüm ülkeyi acıya boğan depremlerden sonra, bölgede yıkılmayan evler için hasar durumu merak konusu oldu. Vatandaşlar, hasar konusunda tespiti sorgulamasında bulunarak, evlerin almış olduğu hasarın boyut hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar.

Hasar tespitleri internet üzerinden yapılabilir. Vatandaşlar hasar tespiti için, tespitin sına ermesine müteakip adres ve kimlik bilgilerini girerek, e-Devlet üstünden evinin hasar tespiti için bilgilere ulaşabilir. Site üzerinden ‘e-Devlet Hasar Sorgulama Ekranına tıklayarak gerekli işlemleri yapmalarından sonra bilgilere ulaşabilirler.

Aynı zamanda, ‘hasartespit.csb.gov.tr’ adresinden de kimlik bilgileri ile adres için sorgu yaparak, binanın ağır hasarlı, yıkık ya da az hasarlı, hasarsız olduğunun da tespiti yapılmakta. Hasar tespiti sorgulamak için vatandaşlardan il, ilçe, mahalle, sokak ve bina numara bilgisi istenmekte. Sonuçlar ise muhtarlık, kaymakamlıklarda 30 gün süre ile ilan edilip askıya çıkartılır.

HASARSIZ BİNALAR

Depremde herhangi bir hasar almayan binalardır. Kullanılabilir.

AZ HASARLI BİNALAR

Depremden dolayı boyasında, duvarında, sıvasında, oluşan içten çatlaklarla duvardan düşen sıvanın olduğu binadır. Kullanılabilir.

ORTA HASARLI BİNA

Depremde duvardaki yarıklar ile taşıyıcı elemanda ince çatlakların olduğu binadır. Onarım yapılmadan kullanılmamalıdır.

AĞIR HASARLI BİNA

Depremde taşıyıcılarda geniş ve yaygın kesme, kırılmaların ve ayrılmaların olduğu binadır.

ACİL YIKILACAK BİNALAR

Depremde taşıyıcıların büyük anlamda kalıcı hasar görerek kısmen ya da tamamen yıkılan binalardır. Kullanılması mümkün değildir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri