Kalp krizi ve felç sebebiyle her sene milyonlar kişi vefat etmekte. Bu aniden gelişen tehlikeli sağlık problemlerinin etkilerini azaltmak adına risk etkenini bilmek ve doğru, hızlı bir şekilde müdahale etmek gerekmekte.
Uzman isimler ise belirli bir kokunun kalp krizi ile felç riskinin yüksekliğini arttırdığını belirtmekte. İşte o kokunun detayları…
DİŞ ETİ HASTALIKLARINA DİKKAT
Vücutta ve ağızda meydana gelen kokular oldukça rahatsız edici olabilmekte. Bu kokuların üstünde çok durulmasa da altında yatan sebep çok ciddi bir durum olabilir. Yapılan bir araştırma, kokmakta olan nefes için kalp için kötü olduğunu söylemekte. İsviçreli araştırmacılar, diş hastalığına ve ağızda kokuya sebep olan bakterilerin kalp için da riskli bir durum olabileceğini söylediler. Kalp hastalığı riski artırabilir.
BU BÖCEK KALP İÇİN TEHLİKELİ
Bu durumun sebebi F.nucleatum adındaki böceğin kalp iltihabını yükseltebilmesidir. Çalışma, 12 sene boyunca 3.000’den çok kilinin kalp sağlığını takip edilerek ve kanlarını antikorlar için testi yapılarak gerçekleşti. EPFL Yaşam Bilimleri Okulu’ndan eski bir talebe Flavie Hodel, diş eti rahatsızlığına sahip olmanın ‘kardiyovasküler riske katkısı olabileceğini ’açıkladı. Aynı zamanda ekip, kanlarında F.nucleatum antikorları olan kişilerin ki bu durumda hayatlarının bir yerinde diş eti rahatsızlığını yaşadıklarını göstermekte, kalp krizi ile felç riskinin yükseldiğini buldu.
KALP KRİZİNİ TETİKLEYEN UNSURLAR
Yaşam Bilimleri Okulu’ndan Profesör Jacques Fellay, yapılan araştırmanın ‘enfeksiyonların tetiklediği iltihaplanmanın koroner kalp rahatsızlığının gelişimi için katkısı olabileceğini ve kalp krizi riskini yükseltebileceğine dair artan bulgular olduğunu ’açıkladı. Kalp rahatsızlığı, kalbi ya da kan damarlarını etkileyen durumlar için kullanılmakta olan geniş bir terim olup Birleşik Krallık da ise ölüm ve sakatlığın ana sebeplerinden biri.
Sağlıksız beslenme, stres, durağan yaşam, genetik, sigara ile alkol kullanımı, yaş gibi etkenler kalp krizini tetiklemektedir. Ani gelişen kalp krizi için erken müdahale hayat kurtarmaktadır.