Depremin Maliyeti Artıyor! 456 Milyar Dolarlık Maliyet Gündemde!

Yaşanan Kahramanmaraş depreminin ardından artık enkaz kaldırma ve hasar tespit çalışmaları başlatıldı. Geçtiğimiz gün depremin maliyetinin 84 milyar dolar civarında olacağının tahmin edildiği açıklanmıştı. İşte detaylar...

7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki depremin meydana gelmesinin ardından uzmanlar, deprem nedeni ile meydana gelen hasarın ekonomik boyutları hakkında araştırmalar yapmaya başlamıştı. Yapılan ilk incelemelere göre, depremin neden olduğu ekonomik maliyetin, 84 milyar dolar civarından olacağının tahmin edildiği belirtilmişti.

Dünya Bankası tarafından 2021 yılının aralık ayında yayınlanan bir rapor da ise, dikkat çeken değerlendirmelerin yer aldığı ortaya çıktı. Bu rapor kapsamında, ülkemizde evlerin depreme dayanıklı hala getirilebilmesinin maliyetinin 465 milyar dolara mal olabileceğinin tahmin edildiği belirtildi. Bu durumda, son yapılan tahminlerinde artacağı gündeme geldi.

1999 YILINDA 5 MİLYAR DOLAR MALİYET BELİRLENMİŞTİ

17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Marmara depremi 7,6 büyüklüğünde yaşanmıştı. Bu deprem nedeni ile on yedi binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Yaşanan 7,6 büyüklüğündeki depremin ekonomiye maliyeti ise, 5 milyar dolar olarak açıklanmıştı. On iki gün önce Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve on bir ilimizi etkileyen depremin ardından ise, otuz beş binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Binlerce bina ise, yerle bir oldu. Ayakta kalan binalar ise, oturulabilecek durumda değil.

61 BİNDEN FAZLA BİNA ACİL YIKILMALI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, Kahramanmaraş depreminin ardından altmış bir binden fazla binanın acil olarak yıkılması gerektiği açıklandı. TÜRKONFED tarafından yapılan hesaplamalara göre ise, yaşanan depremin ekonomik maliyeti 84 milyar dolardan fazla olarak açıklandı. Dünya Bankası tarafından yayınlanan rapora göre, Türkiye'de konut olarak kullanılan 6,7 milyon binadan sadece yüzde 4'ü yenilenmiş durumda. Geri kalan binaların yenilenmesi için ilave finansal metotlar geliştirilmesine ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Binaların yenilenmesi için ev sahiplerinin bu fonlara ulaşabilmesi gerekli. Böylelikle, orta ve alt gelir grubunun da kentsel dönüşüm sürecinin bir parçası haline geleceğinin altı çiziliyor. Dünya Bankası’ da bu kapsamda 1,78 milyar dolarlık yardım yapacağını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri