Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerden sonra, binaların güvenirliliği araştırılmaya başlandı. Vatandaşlar Hatay’da yıkıma uğrayan siteleri ve evleri araştırmakta. Binalara dair pek çok yeni kavram da gündeme geldi.
Yaşanan acı olaylardan sonra, binaların ne kadar sağlam olup olmadığı konusu endişe doğurdu. Konuya dair pek çok araştırma ve yeni kavram gündeme geldi. Redye temel, temel güçlendirme, temel kesit kavramları da araştırılmaya başlandı. İşte merak edilenlerin açıklaması.
BİNA TEMELİ
Bina temeli, kirişler, radye temelin üstüne oturtulur. Kolonun yüklerini, daha geniş bir alana yayıp radye temele aktarmak adına yapılır. İçinde ise kullanılabilir hacimler oluşturmak nedeniyle yapılır. Temeller, kazık termaller ile kesonlar diye üçe ayrılmakta.
Radye temel genel olarak zeminin emniyetli taşıma gücünün az olduğu durumlarda ‘münferit sömellerle yapılan temel, yüzey alan hesaplarının binanın mimari alanının yarısından fazla olan kısmını işgal ettiği durumda’ gündeme gelebilir. Bu durumda da oldukça büyük bir ihtimalle radye temel diğer sistemden daha ekonomik bir şey olmaktadır.
RADYE TEMEL
Kimi durumlarda diğer sistemlerden daha ekonomik olan ve kimi şartlarda yapılması uygun olan bina temeli çeşidi içinde radye temel kavramı kullanılmaktadır.
Bu sistem, depreme en dayanıklı olan sistemlerden biri olmaktadır. Bundan dolayı radye temelin öncelik olarak tercih edilmesinin nedeni depreme dayanıklı olan zeminler meydana getirmektir.
RADYE TEMEL NE KADAR GÜVENİLİR?
Radye temel kullanımı için birtakım durumların ortaya çıkması gerekmektedir. Bu durumlarda radye temel kullanılır;
- Deprem ihtimali yüksek olan bölgelerde bina temelleri oluşturmak için,
- Binanın yapılacağı zeminde güvenli taşıma zemini yoksa,
- Binanın yapılacağı temel ilgili binanın mimari yapısının yapılması için uygunluk yoksa,
- Yükü çok olan bütün yapılar için radye temel kullanılabilir.
- Aynı zamanda yer altı sularının çok olduğu yerde de kullanımı vardır.
- Birçok çeşidi bulunmaktadır, bir tane değildir.