Doğal Afetler Sonucu Ortaya Çıkan Kolera Hastalığına Dikkat! Kolera Belirtileri!

Doğal afet ile savaş meydanı yerlerindeki yetersiz şekilde beslenme can kaybına neden olmakta. Bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen kolera de yeniden gündeme geldi! İşte kolera hastalığının detayları…

Yiyecek ve içeceklere bulaşan bakteri sonucunda yayılan kolera, şiddetli ishale sebep olmaktadır. Vücutta dehidrasyona neden olan ve tedavi edilmezse ölüm riski taşıyan oldukça tehlikeli bir hastalıktır.

Doğal afetler sonucu, savaşta olan toplumlar ile yoksul kalabalık gruplar içerisinde kolayca yayılan ölümcül etkileri olan kolera hastalığı ince bağırsakta oluşan bir enfeksiyondu. Virio cholera adındaki bakteri nedeniyle oluşur.

Kolera ilk şiddetli bir ishal olarak kendini gösterir. Çok sulu ve ağrısız başlangıcı olan ishal, kusmayla beraber kolera için bir işaret olabilir. Bu belirtilen yanı sıra başka belirtiler de vardır.

KOLERA BELİRTİLERİ

  • Sıvı kaybından kaynaklı şok
  • Karında ağrı ve karında şişkinlik
  • Kusma ve ishale bağlı olarak vücutta gelişen kas krampları
  • Solunumda yetersizlik ve morarma
  • Ağızda kuruluk, aşırı susama
  • Nabızda yükselme, düşük tansiyon, halsizlik
  • Gözlerde çökme, karında çökme, ciltte kaşıntı

KOLERA NASIL BULAŞIR?

Kolera, enfeksiyondan meydana gelebilecek orandaki kolera etmenlerinin ağızdan yayılmasıyla bulabilir. Enfeksiyon genel anlamda dışkı ile karışmış su kaynaklarından bulaşmaktadır. Bulaşma da bu suyun tüketilmesi ya da bulaştığı yiyeceklerin tüketilmesiyle olur. Hastalığa sahip olan bireylerinde kirli elleriyle temasta kurduğu besinler de hastalığı yayar.

  • Kuluçka zamanı 1-2 saatten beş güne kadar uzama ihtimali var. Genellikler 2-3 gün civarı olur. Dışkıda bu bakteri bulunduğu müddetçe bulaşıcılık da sürer. Kimi durumlarda ise taşıyıcılık aylarca devam eder.
  • Ülkemizde, 1831, 1855, 1865, 1892, 1915, 1960, 1940 ve 1994 senelerinden kimi yerlerde bu salgın görülmüştür.

KOLERA TEDAVİSİ

Tanı aldıktan hemen sonra tedaviye başlamak önemlidir. Dehidrasyona bağlı olarak ölüm riski vardır. Tedavide ilk amaç ise hastanın kaybettiği sıvıyı, tekrardan kazanmasıdır. Kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yenilenmesine dair bir tedavi yapılır. Bu tedavi, sıvı ve damar yoluyla verilmektedir.

Serumun yanı sıra çeşitli antibiyotik tedavisi de bulunmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri