Bütün ülkede Kahramanmaraş depremleri sonrasında hüzün devam ediyor. Ülke de büyük bir acı yaşanıyor. Yaşanan depremlerden sonra gözler, deprem konusunda oldukça başarılı tedbirler almış olan Japonya’ya çevrilmiş durumda. Japonların bu başarısının sırrı merak edilmekte.
Japonya’da bulunan oldukça yüksek yapılı binalar var. Ülke aynı zamanda deprem için de aldığı tedbirler ile ön plana çıkmakta. Uzak doğu ülkesinde binaların artık %87’si büyük şiddetli depremler için bile ayakta kalabilecek durumda. Yaşanan depremler sonrasında Japonların bu işteki sırrının ne olduğu da araştırılan konular arasında yer aldı.
GEÇMİŞ DEPREMDEN DERS ÇIKARDILAR
Japonya’nın deprem mevzusundaki uzmanlığının altında geçmiş yıllarda yaşadığı olaydan ders çıkarması yatmaktadır. Ülkenin depreme olan dayanıklılık seviyesinde geçmiş yıllarda yaşanan acı bir olay belirlemekte. 1923 senesinde meydana gelen Kanto depremi belirlemiş oldu. 1 Eylül 1923 gününden saat 11.58’de yaşanan deprem ortalama olarak dört dakika kadar sürdü. 140 bin Japon vatandaşının yaşamını kaybetmesine neden oldu. Depremin şiddeti 7.9 olurken, depremden sonra ülkenin önemli şehirlerinden biri olarak öne çıkan Tokyo adeta harap hale gelmişti.
SIKI ÖNLEM ALINDI
İkinci Dünya savaşı yaşandıktan sonra, ülke hükümeti deprem için dayanıklı binalar inşa edilmesine dair sert önemler aldı. Ülkede geçici olarak ya da az katlı bile olsa her bina depreme dayanıklılığa sahip olma zorunluluğu vardı. Ülkede depreme dayanıklı yapılar için 3 tane sistem bulunmakta.
ÜÇ SİSTEM
Taishin; Ülkede depreme dayanıklı binalar için en az gerekliliktir. Kirişlerin, sütunların ve duvarların sallantıya karşı yeterli kalınlıkta olmasını zorunlu hale getirmektedir.
Seishin; Ülkedeki binaların depreme dayanıklı olması için bir sonraki seviyedir. Depremin enerjisini büyük bir ölçüde emen amortisörler kullanılmakta.
Menshin: Ülkedeki binaların depreme dayanıklılığının en gelişmiş halidir.