Alman araştırmacılar, depremden hemen sonra uyardı! O bölgeye aman dikkat, şiddetli bir deprem gerçekleşebilir! Gerginlik artıyor…

Deprem sonrası araştırmalarını hızlandıran dünyadaki pek çok bilim insanı, peş peşe uyarılar gerçekleştirmeye başladı. Son uyarı, Alman araştırmacılardan geldi. İşte detaylar…

Yaşanan deprem faciasının ardından pek çok uzmanın bölge hakkında defalarca uyarı verdiği dikkat çekince, tüm Türkiye gözünü kulağını yer bilimcilere çevirdi. Bu kez başka bölgeler için uyarılar veren uzmanlar, fay hattında artan gerginliklere dikkat çeken pek çok açıklama gerçekleştirdi. Bu açıklamalardan biri ise Alman uzmanlardan depremden hemen sonra geldi.

DW Türkçe, Kiel Geomar Helmholtz Okyanus Araştırmaları Merkezi’nden Heidrun Kopp’un uyarılarını gündeme getirdi. Özellikle bir bölge için uyarılarda bulunan uzman isim, fay hattında açığa çeken gerilimlere dikkat çekti. Türkiye’yi uyaran bir başka araştırmacı ise, Marco Bohnhoff oldu. Gerilimin yaratabileceği depremin kelimenin tam anlamıyla başka bir faciaya neden olabileceğini bildiren Marco Bohnhoff, “Orada 7.4’e varan büyüklükte bir deprem gecikmiş durumda” diyerek Türkiye’yi uyardı. İşte tüm detaylar…

ALMAN UZMANDAN İSTANBUL İÇİN UYARI GELDİ

Pek çok uzman gibi İstanbul’u uyaran Alman uzman Heidrun Kopp, İstanbul’daki son büyük depremin 1.766 yıl önce meydana geldiğine dikkat çekti. Bu nedenle İstanbul’un altından geçen Kuzey Anadolu Fay hattı bölgesine dikkat çeken Heidrun Kopp, buradaki gerilimin biriktiğini bildirdi.

Sadece gerilimden bahsetmeyen Heidrun Kopp, aynı zamanda fay hattında şu anda dört metreye varan bir hareket açığı bulunduğunu ifade etti. “Bu oldukça fazla” diyen Heidrun Kopp, burada birikmiş voltajın tamamının bir anda boşalması halinde, bunun İstanbul’da da ağır sonuçları olabileceğinin altını çizdi.

7.4’E VARAN BÜYÜKLÜKTE DEPREM BEKLENTİSİ OLUŞTU

Bir başka açıklama ise, Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi’nden (GFZ) Marco Bohnhoff’tan geldi. Potsdam’daki GFZ’de çalışmalarını sürdüren Marco Bohnhoff da “Orada 7.4’e varan büyüklükte bir deprem gecikmiş durumda” diyerek, İstanbul ve çevresi için uyarı gerçekleştirdi. Bu tür depremlerin ani ve tam bir salınımla sonuçlanacağını bildiren Marco Bohnhoff, İstanbul’un doğrudan fayın üzerinde yer aldığının da altını çizdi.

İstanbul şehir merkezinin fay hattına olan uzaklığını bildiren Marco Bohnhoff, “Şehir merkezi sadece 25 kilometre uzaklıkta” diyerek, uyarının önemli olduğunu ima etti. Ardından “Böylesi yumuşak zeminlerde, bazen sıvılaşma efektleriyle güçlü yer hareketleri olabilir” diyen Marco Bohnhoff, ağır hasar endişesi taşıdığını da bildirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri