Deprem Sonrası Termal Kamera Ne İçin Kullanılır? Termal Kamera Kullanım Alanları Nelerdir?

Güneydoğu’da yaşanan deprem sonrasında enkaz altındakilere ulaşılmaya çalışılıyor. Arama kurtarma ekipleri enkaz altındaki insanlar için termal kamera kullanmakta. Peki termal kamera nedir? Ne işe yarar? İşte detaylar...

Tüm ülkeyi acıya boğan depremden sonra arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Arama kurtarma ekipleri termal kamera ile enkaz altındaki insanlara ulaşmaya çalışıyor.

Termal kamera, göz ile görülmeyen ısıyı yan, IR enerjiyi baz alır. Bu kameralar görüntünün genel yapısı IR enerjiye göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği bir görüntüleme sistemi olmaktadır.

Genel olarak güvenlik için kullanılır. Günümüzde ise özellikle ısıya güdümlü olan füze, gece görüş sistemi vb. gelişmeleri ile dahada önem kazandı.

TERMAL KAMERA NASIL GÖRMEKTEDİR?

Termal kameralın çekmiş olduğu görüntüler, sıcak bölgeler açık renk soğuk yerler ise soğuk koyu renkte çıkar. Ortamın sıcaklığına göre maviden sarı veya kırmızı renk kullanımı olur.

Bütün nesneler eğer -273 derece üstündeyse termal enerji yayılımı yaparlar. Bu da nesnelerde sıcaklığa bağlı olarak değişmektedir. Gözün görmediği kızılötesi aralıkta termal enerji yayılımı olur.

DEPREM SONRASINA NE İŞE YARAR?

Jandarmalar tarafından enkaz altındaki vatandaşlara ulaşmak için kullanılan termal kameralar ısı verisini göstermektedir. Kameralar canlıları vücutlarından çıkan ısıyı görür. Yani canlının yaymış olduğu vücut ısısından yola çıkarak tespit eder ve yer belirlemede oldukça yardımcı olur.

Bu cihazlar görüntü oluşturmak için belli bir sıcaklık aralığındadır. Sıcaklığına göre de IR yayımları bulunur her yayılımında değişik dalga boyunda olmasından dolayı bu cihazlar belirli sıcaklık aralığında görüntü verir.

Termal kameranın görmüş olduğu şey, termal enerjinin oluşturduğu Kızılötesi ışınlar olmaktadır. Bu kameralar zifiri karanlıkta görebilmek özellikleri vardır. Işığa ihtiyaç kalmadan net ve canlı bir görüntü sağlarlar.

KULLANIM ALANLARI

Termal kameralar, buhar, basınçlı gaz, sıcak su sistemlerinin kaça tespiti için,

Konut, iş yerleri gibi binaları enerji verimliliğini ölçmek için,

Su kaçağı tespiti, rutubet nem kontrolü yapmak için,

Motor, rulman dönen parçaların yağ olmasından kaynaklanan sürtünme ve oluşturduğu yerin tespiti için kullanılmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri